15.10.13

ΙΟΒΕ: μακριά από το "σημείο καμπής"

Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει βρεθεί ακόμα στο «σημείο καμπής»
εξέφρασε χθες, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της 3ης τριμηνιαίας έκθεσης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). o κ. Νίκος Βέττας.
Ο νέος γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ ανέφερε πως για να συμβεί αυτό πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε νέους κλάδους της οικονομίας, να υποκατασταθούν οι εισαγωγές, να αυξηθούν σημαντικά οι εξαγωγές, να αναδιατυπωθεί η σχέση δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, να αναδιοργανωθεί η δημοσιονομική πολιτική και να χρηματοδοτηθούν με κοινοτικά κονδύλια μεγάλα μεταρρυθμιστικά έργα. 
Κάτι τέτοιο, όπως έγινε σαφές από την εκτενή παρουσίαση της έκθεσης του ΙΟΒΕ η οποία βασίζεται σε όλα τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και σε πανθομολογούμενα εμπειρικά στοιχεία, δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί.
1. Οι επενδύσεις εξακολουθούν να μειώνονται, αν και με πιο ήπιο ρυθμό σε σχέση με πέρσι. Η εκδήλωση ξένου ενδιαφέροντος για ιδιωτικές επενδύσεις είναι ακόμα σε «προγραμματικό» επίπεδο, όπως επισήμανε ο διευθυντής ερευνών του ΙΟΒΕ, κ. Άγγελος Τσακανίκας.
2. Οι εξαγωγές αυξάνονται, αλλά όχι τόσο έντονα όσο πέρσι. Δεν βοηθά ούτε η χαμηλή ζήτηση από το εξωτερικό, ούτε το υψηλό ενεργειακό κόστος και το υψηλό κόστος δανεισμού, τόνισε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος.
3. Καμία υποκατάσταση των εισαγωγών (που δεν γίνονται πια λόγω της ύφεσης στην Ελλάδα) δεν έχει γίνει από την ντόπια βιομηχανία, έκανε σαφές ο κ. Βέττας.  Ο μηδενισμός του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη δραματική μείωση των εισαγωγών και όχι σε κάποια αξιοσημείωτη αύξηση των εξαγωγών, παρά τη σημαντική πτώση του εργατικού κόστους, όπως συνέβη πχ με άλλες χώρες - μέλη της Ε.Ε. οι οποίες βρίσκονται σε κρίση (πχ Ισπανία) ή ακόμα και έχουν ενταχθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (πχ Πορτογαλία). Τι σημαίνει αυτό; «Μια πρώτη αύξηση της κατανάλωσης», η οποία θα μπορούσε να έλθει μαζί με μια μελλοντική αύξηση του ΑΕΠ «θα μπορούσε να εκτρέψει και πάλι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών» σε αρνητικά πρόσημα, επισήμανε ο κ. Βέττας. Από την άλλη μεριά, ο τουρισμός δεν μπορεί να οικοδομήσει μια διαδικασία ανάπτυξης, υποστήριξε γλαφυρά ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.
4. Μένει επίσης να επαναδιατυπωθεί η σχέση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, κάτι που δεν έχει γίνει παρά τη λιτότητα και την συρρίκνωση που έχουν υποστεί και οι δυο τους. «Το ζήτημα δεν είναι να βγει από την κρίση η ελληνική οικονομία απλά …μικρότερη», όπως δηλαδή συμβαίνει έως τώρα, τόνισε ο κ. Βέττας.
5. Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ τόνισε εξάλλου πως δεν αρκεί να αυξηθούν τα έσοδα και να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες, αλλά θα πρέπει να δούμε «τι έσοδα» πρέπει να συλλέγει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και «τι έξοδα» πρέπει να κάνει το κράτος, χωρίς απαραίτητα η φορολόγηση ορισμένων δραστηριοτήτων ή η περικοπή δαπανών προς κάποιες
άλλες να φέρνει περισσότερη ύφεση.
6. Κλείνοντας ο κ. Βέττας τόνισε πως το «κούρεμα» του χρέους θα μπορούσε να γίνει και με άλλους έμμεσους τρόπους πέρα από εκείνους που συζητούνται σε επίπεδο κορυφής αυτής την περίοδο. Ένας από αυτούς θα ήταν η χρηματοδότηση με κοινοτικά κονδύλια διαφόρων «μεταρρυθμιστικών έργων», όπως πχ η μηχανοργάνωση του δημοσίου.
«Φιλοδοξία μας δεν πρέπει να είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας στο σημερινό χαμηλό επίπεδο, αλλά να φύγουμε προς τα εμπρός με καινοτομία και επενδύσεις».
Αυτό όμως δεν είναι κάτι εύκολο μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Και αυτό γιατί «υπάρχει μια ασυμμετρία μεταξύ της καταστροφής μιας επιχείρησης και της δημιουργία μιας άλλης», ειδικά καθώς «δεν έχει καεί πλέον μόνο το λίπος της οικονομίας αλλά καίγεται πλέον ο ίδιος παραγωγικός ιστός της».
Εξάλλου, ο κ. Βέττας δήλωσε πως καμία οικονομική λογική δεν μπορεί να αποκλείσει άλλο ένα χρόνο ύφεση, δηλαδή τον έβδομο κατά σειρά, απαντώντας σε όλους εκείνους οι οποίοι διατείνονται πως η ελληνική οικονομία έχει φτάσει στον «πάτο», χωρίς όμως να εξηγούν το γιατί...

http://www.capital.gr/news.asp?id=1889314

No comments: