7.10.13

(FT) Επέλαση hedge funds στις ελληνικές τράπεζες: μετάφραση

Ο John Paulson και μία ομάδα από αμερικανικά hedge funds ηγούνται της επέλασης σε ελληνικές τράπεζες, έχοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα, που εδώ και καιρό θεωρείται η πιο αδύναμη οικονομία στην περιφέρεια της ευρωζώνης, βρίσκεται σε σημείο καμπής.
Το ενδιαφέρον τους είναι τόσο ισχυρό που τα μεγάλα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο επιτάχυνσης της επαναϊδιωτικοποίησης του κλάδου, που εδώ και καιρό αντιμετωπίζει προβλήματα.
Ο κ. Paulson, που έχει γίνει ευρέως γνωστός για το επιτυχημένο επενδυτικό στοίχημα ενάντια στην αγορά των αμερικανικών προϊόντων από τιτλοποιημένα ενυπόθηκά δάνεια το 2007, ύμνησε την «πολύ ευνοϊκή φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση της Ελλάδας».
«Η ελληνική οικονομία βελτιώνεται και αυτό θα πρέπει να ευνοήσει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο», δήλωσε στους Financial Times. Επιβεβαίωσε ότι το δικό του fund, το Paulson & Co., έχει σημαντικά μερίδια στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Alpha Bank, τις δύο τράπεζες που έχουν αναδυθεί σε καλύτερη κατάσταση από την κρίση. «Και οι δύο είναι τώρα πολύ καλά κεφαλαιοποιημένες και έτοιμες να ανακάμψουν με καλή διοίκηση», ανέφερε σε μία από τις σπάνιες δημόσιες δηλώσεις του.
Η Paulson & Co. είναι το υψηλότερου προφίλ hedge fund που επενδύει επιθετικά σε ελληνικές τράπεζες. Υπάρχουν και άλλα συπεριλαμβανομένων των Baupost, Eaglevale, Dromeus Capital, Falcon Edge, York Capital και Och-Ziff, σύμφωνα με πηγές κοντά στις εξελίξεις. «Long-only» funds, συπεριλαμβανομένων των Wellington Capital Group και Fidelity, έχουν ήδη πάρει θέσεις.
Εν αντιθέσει με την Ισπανία και την Ιρλανδία, όπου τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο ήταν εκείνα που προκάλεσαν την ευρύτερη κρίση, στην Ελλάδα οι τράπεζες έπεσαν θύμα της κακής οικονομικής διακυβέρνησης. Δεδομένου ότι ήταν οι μεγαλύτεροι κάτοχοι κρατικών τίτλων, υπέστησαν βαριές ζημίες ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους.
Η Alpha και η Πειραιώς θεωρούνται ευρέως τα πιο ελκυστικά στοιχήματα μετά την ανακεφαλαιοποίηση νωρίτερα φέτος -όπου κυριάρχησαν τα κεφάλαια του πακέτου στήριξης- καθώς έμειναν σε ιδιωτικά χέρια ποσοστά της τάξεως του 16% και σχεδόν του 20% αντιστοίχως.
Οι μετοχές και των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν ενισχυθεί μόλις 8% από τότε που έγιναν οι αυξήσεις κεφαλαίου. Τα warrants, όμως, που είναι διαπραγματεύσιμα ξεχωριστά, έχουν ενισχυθεί περισσότερο από 100% και 80% αντιστοίχως.
Τα warrants μπορούν να ανταλλαγούν με μετοχές σε προκαθορισμένο επίπεδο. Όσο ταχύτερα γίνει αυτή η ανταλλαγή, τόσο γρηγορότερα θα μεταβιβαστεί η ιδιοκτησία των τραπεζών από το κράτος στον ιδιωτικό τομέα. «Θα ήταν θετικό να βρεθεί ένας τρόπος να επιταχυνθεί περισσότερο η ιδιωτικοποίηση», δήλωσε ο Βασίλειος Ψάλτης, γενικός διευθυντής στην Alpha Bank, και συμπλήρωσε: «Η ζήτηση από τους επενδυτές ενισχύεται σημαντικά».
Οι τραπεζίτες, όμως, πιστεύουν πως οι τιμές μετατροπής είναι πολύ υψηλές για να δελεαστούν οι επενδυτές των hedge funds. «Οι τράπεζες και η κυβέρνηση θα ήθελαν την επιτάχυνση της επαναϊδιωτικοποίησης μειώνοντας τις τιμές άσκησης», δήλωσε τραπεζίτης και συμπλήρωσε: «Το πρόβλημα, όμως, είναι η τρόικα».
Το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, που εποπτεύεται από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι πιθανόν να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση των όρων της στήριξης των τραπεζών, παραδέχονται οι τραπεζίτες.

http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/article-ft-gr/1142291/epelash-hedge-funds-stis-ellhnikes-trapezes.html

__________________________________


μετάφραση:
οι γύπες των αγορών θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις ελληνικές τράπεζες, έχουν επιλέξει τους CEO που μπορούν να τους ..βοηθήσουν και επιθυμούν να δώσουν ψίχουλα για να πάρουν τον έλεγχο από το κράτος

8/8/2013: Στη Ν. Υόρκη με κορυφαίους επενδυτές ο Α. Σαμαράς [...John Paulson, ιδρυτή και Πρόεδρο της Paulson & Co]

και αυτή είναι η μία πλευρά του success story, η άλλη έχει μεγαλύτερο βάθος

1/10/2013: Ο Σαμαράς στη Νέα Υόρκη: «Θύματα των εξτρεμιστών» οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής
Την εκτίμηση αυτή μετέφερε ο Πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε χθες στη Νέα Υόρκη με το προεδρείο και κεντρικούς εκπροσώπους της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee) ....Το νέο κλίμα που διαμορφώνεται για τη χώρα μας στο διεθνές περιβάλλον από τη εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής καταγράφτηκε με έντονο τρόπο στη συνάντηση με την εβραϊκή κοινότητα των ΗΠΑ, η οποία τον περασμένο Μάιο δεν είχε κρύψει τη δυσαρέσκειά της για την κυβερνητική υπαναχώρηση στο ζήτημα του αντιρατσιστικού νόμου. Χθες ο πρόεδρος της AJC Ντέιβιντ Χάρις υποδέχθηκε με εγκωμιαστικά σχόλια τον κ. Σαμαρά και εκθείασε το έργο της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ όλα τα μέλη της Επιτροπής ξέσπασαν σε ζωηρά χειροκροτήματα όταν ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σύλληψη και στην ποινική δίωξη της νεοναζιστικής ηγεσίας.
...Ο Πρωθυπουργός μίλησε, ειδικότερα, σε κλειστή συζήτηση που διοργάνωσε η JP Morgan, ενώ παρακάθησε σε γεύμα με εκπροσώπους οίκων όπως οι Goldman Sacks, Blackrock, Paulson & Co κ.ά.

είναι βέβαιο ότι οι Ισραηλινοί δεν θα επιθυμούσαν ποτέ να επενδύσουν σε μια χώρα που ένα καθαρά αντι-σημίτικο κόμμα έχει ευρεία αποδοχή καθώς το τρίγωνο Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα, που γίνεται τετράγωνο με την Τουρκία, διαθέτει φυσικό πλούτο που πρέπει να διατεθεί 


No comments: