24.5.07

Kέρδη και P/E

Εθνική: Άνοδο 44% στα κέρδη αναμένουν οι αναλυτές
Ειδικότερα, όπως προκύτπει από τις μέσες εκτιμήσεις 5 αναλυτών σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να φτάσουν στα 360 εκατ. ευρώ σε σχέση με 250,2 εκατ. ευρώ του περυσινού πρώτου τριμήνου, ως αποτέλεσμα της ενοποίησης της Finansbank.

Μηχανική: Αύξηση 18,8% στα καθαρά κέρδη τριμήνου
Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και μετά την αφαίρεση δικαιωμάτων μειοψηφίας, σημείωσαν αύξηση 18,80% και ανήλθαν σε 9,62 εκατ. ευρώ, έναντι 8,09 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2006.

Τρομερές διαφορές δεν νομίζετε;

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χρηματιστηριακά θα έχουν ανάλογη αύξηση της αξίας τους.. υπάρχει περίπτωση η μικρότερη εταιρεία να αποδόσει καλύτερα..

Έτσι, ενώ οι εκτιμήσεις για την Εθνική: Στα €52 αυξάνει την τιμή-στόχο η Dresdner, λένε αυτά και πάμε για μια αύξηση από €43 σε €52 ή περίπου 20%, για την μικρότερη ενδεχομένως η απόδοση να είναι πολλαπλάσια...

Εσείς ποια - από τις δύο - θα προτείνατε σε κάποιον και θα θέλατε να κερδίσει σίγουρα; (δηλαδή, αν γίνεται να έχει ρίσκο=0 ;;;)

Πάντοτε γίνεται λόγος για τη ΜΠΕΛΑ, η οποία κλείνει διαφορετική χρήση από τις υπόλοιπες. Η δική της λήγει στις 30/6, οπότε αυτές τις μέρες δημοσιεύονται τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου:
Jumbo: Αύξηση 47% στα κέρδη για το 9μηνο χρήσης
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση τα συνολικά κέρδη του Ομίλου ξεπέρασαν ακόμη και τις πιο ενθουσιώδεις εκτιμήσεις των αναλυτών καθώς διαμορφώθηκαν στα 49,7 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά +46,9% σε σχέση με πέρσι.

Μακροπρόθεσμα το P/E είναι πολύ σημαντικό!
Η διαφορά είναι πως το μετράμε... άλλοι παίρνουν τα κέρδη προ φόρων (όπως γενικώς στην Ελλάδα) ... άλλοι παίρνουν τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας...
Οπότε η διαφορά μπαίνει στον παρονομαστή.. και το νούμερο φουσκώνει... κι εμείς για να αγοράσουμε θέλουμε να είναι σχετικά μικρό...
Άλλωστε την τιμή την βλέπουμε καθημερινά στο ταμπλώ... (κεφαλαιοποίηση)

Κι αν έχουμε και ένα γράφημα του P/E βλέπουμε σε ποιες περιόδους είναι υψηλό και που.. βρισκόμαστε σήμερα...

3 comments:

Anonymous said...

''τα σχόλια του πρώην προέδρου της Federal Reserve, Alan Greenspan, ο οποίος εξέφρασε φόβους ότι η κινεζική χρηματιστηριακή αγορά βαδίζει σε δραματική πτώση.''

Πως σχολιάζεις τις δηλώσεις Greenspan?

geokalp said...

Δεν αλλάζει λέξη από ότι εγραψα για την προηγούμενη φορά που μίλησε!

geokalp said...

Πάντως, επειδή οι πωλήσεις νέων κατοικιών σημείωσαν τον Μάρτιο τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 14 ετών, οι ανησυχίες από την υπερχρέωση των νοικοκυριών και τη «φούσκα» των τιμών στην αγορά κατοικίας πήγαν περίπατο!