17.8.07

Λέτε να υπάρχει έλεγχος;

Στο στόχαστρο της Κομισιόν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα διεξαγάγει έρευνα για τους λόγους που εταιρείες όπως η Μoody's , η S&Ρ και η Fitch καθυστέρησαν να αντιδράσουν στην κρίση που προκλήθηκε από την αδυναμία πληρωμής των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου των ΗΠΑ.
Τον περασμένο μήνα, αναφέρει «Το Βήμα», ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά επίτροπος Τσαρλς ΜακΚρίβι είχε συναντηθεί με εκπροσώπους της S&Ρ, όταν είχε εκφράσει την ανησυχία του για την πορεία της αγοράς τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου και την καθυστερημένη αντίδραση κάποιων οίκων. Το ζήτημα του ρόλου των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης έθεσε και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και με επιστολή του στη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ζητεί από τις αρχές να διερωτηθούν «σχετικά με τον ρόλο που πρέπει να παίζουν οι οίκοι στον καθορισμό των κινδύνων», καθώς την ίδια στιγμή συμβάλλουν στη δημιουργία των προϊόντων που αξιολογούν.
«Αν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θεωρούν ότι θα συνεχίσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες σαν να μην έγινε τίποτε, είναι πολύ γελασμένες» δηλώνει στους «Financial Τimes» αξιωματούχος της Επιτροπής.
Οι πρώτες προειδοποιήσεις τραπεζών για μια πιθανή κρίση στην αγορά των συγκεκριμένων ομολόγων ξεκίνησαν από το περασμένο έτος. Ωστόσο, οι διεθνείς οίκοι άρχισαν να υποβαθμίζουν σε αξιοσημείωτο βαθμό την αξιολόγησή τους για αυτά τα ομόλογα από την άνοιξη, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του 2006 ένα εκατομμύριο δανειολήπτες στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου έχασαν το σπίτι τους καθώς δεν κατάφεραν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Το ζήτημα είναι όμως ότι το κακό έγινε...
Θα παρθούν μέτρα, θα δημιουργηθεί αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο, όμως πάλι θα βρεθούν οι τρύπες για την επόμενη φούσκα...
και μην ξεχνάμε ότι η subprime αγορά και τα ομόλογά της είναι ένα φρέσκο φρούτο...

No comments: