17.8.07

Η πρώτη έκθεση ξένων για νικητή των εκλογών - αγορές

H Citigroup ψηφίζει ...Νέα Δημοκρατία

Θετική εξέλιξη για την αγορά θεωρεί την διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στην παρούσα φάση η Citigroup, όπως αναφέρει στην τακτική έκδοση Greek Filter με ημερομηνία 17 Αυγούστου. Όπως σημειώνει ο οίκος, η προεκλογική περίοδος θα είναι μικρή και ως εκ τούτου, αποφεύγεται η εκτεταμένη αβεβαιότητα.
Και τα δυο μεγάλα κόμματα, αναφέρει η Citi, ακολουθούν πολιτικές φιλικές προς τις αγορές, αλλά η επέκταση της θητείας της τρέχουσας κυβέρνησης, η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις, θα εξασφαλίσει τη συνέχεια και ίσως την επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Όπως αναφέρει, τα προγράμματα των δυο μεγάλων κομμάτων τώρα θα γίνουν γνωστά, αλλά δημοσιεύματα στον Τύπο κάνουν λόγο για σκέψεις στο κυβερνών κόμμα για μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων σε 15% (από 25%) ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Από την άλλη πλευρά, σημειώνει ο οίκος, και το ΠΑΣΟΚ τάσσονταν πάντοτε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων.
Σύμφωνα με τη Citi, η παραμονή της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία είναι καλύτερη είδηση βραχυπρόθεσμα για τις αγορές, δεδομένης της συνέχισης της τρέχουσας οικονομικής πολιτικής. Επίσης, αυτό θα οδηγήσει σε περιορισμένες αλλαγές σε υπουργικό επίπεδο αλλά και στις ηγεσίες των μεγάλων δημοσίων εταιριών.

Το αρνητικό σενάριο, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, είναι μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κόμματος που θα κερδίσει τις εκλογές, κάτι που θα μειώσει τις πιθανότητες για μεγάλες μεταρρυθμίσεις.
Η μεγαλύτερη αναμενόμενη μεταρρύθμιση είναι αυτή του ασφαλιστικού, κάτι που η Citi εκτιμά ότι θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει όποιο από τα δυο μεγάλα κόμματα κερδίσει τις εκλογές, πιθανότατα το 2009. Οι μετοχές που τίθενται στο προσκήνιο είναι αυτές του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του ΟΠΑΠ ενώ και ο κατασκευαστικός κλάδος αναμένεται να επωφεληθεί από την επιτάχυνση των δημόσιων έργων μετά τις εκλογές.

No comments: