6.12.13

Ιδανική λύση το "κούρεμα"

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν θα ήταν η Ελλάδα έτοιμη να δεχθεί ένα είδος ανταλλαγής, δηλαδή για κάθε μεταρρύθμιση να υπάρχει μείωση του χρέους, ο υπουργός απάντησε «Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση. Αλλά αυτό στην πράξη θα σημαίνει επανέναρξη μια ευαίσθητης συζήτησης για ένα νέο κούρεμα μετά το κούρεμα του 2012 που έγινε στον ιδιωτικό τομέα. Μια τέτοια συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο με συναίνεση στην Ευρωζώνη». 

Ως ιδανική λύση χαρακτήρισε το «κούρεμα» ο υπ. Οικονομικών Γ. Στουρναρας μιλώντας στην εφημερίδα Liberation αλλά τόνισε ότι μια τέτοια συζήτηση είναι πολύ ευαίσθητη και μπορεί να γίνει μόνο με συνέναιση στην ευρωζώνη. Στην ίδια συνέντευξη διευκρινίζει ότι η Ελλάδα ζητά παρεμβάσεις για να γίνει το χρέος βιώσιμο με τη διαδικασία να ξεκινά από τον Απρίλιο του 2014.

Προσδιορίζει την φετινή ύφεση μικρότερη, στο 3,8% αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα στα 340 εκατ. ευρώ αντί 812 εκατ. ευρώ που λέει ο προϋπολογισμός. Επίσης απευθύνει έκκληση στην τρόικα να καταλάβει ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τους φόρους και να μειώνουμε τους μισθούς και τις συντάξεις».

Ερωτηθείς για το ελληνικό χρέος ο υπουργός είπε ότι τον Απρίλιο του 2014 η Eurostat θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι έχουμε πετύχει το στόχο οπότε θα μπορεί από εκείνη τη στιγμή να ξεκινήσει η συζήτηση. Θα πρέπει να δούμε από πού ξεκινήσαμε, ανέφερε. «Ξεκινήσαμε από ένα έλλειμμα 10% το 2009, και τέσσερα χρόνια αργότερα, πετύχαμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή μια προσπάθεια της τάξης του 20% του ΑΕΠ κάτι που είναι αδύνατο σε τόσο σύντομο χρόνο. Ήλθε η στιγμή να μας βοηθήσουν επιπλέον για να πετύχουμε τους στόχους  μας».

Ο υπουργός επισήμανε ότι «ιδανικά, θα πρέπει οι πιστωτές μας, δηλαδή ουσιαστικά τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, να μας κάνουν δώρο το ήμισυ αυτού του χρέους. Ξέρουμε όμως ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, δεν είναι ρεαλιστικό. Το ταγκό χορεύεται με δύο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει κανένα δώρο. Η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από δάνεια των κρατών- μελών της Ευρωζώνης και του ΕΜΣ, δάνεια που παράγουν τόκους και τα οποία εξοφλούμε. Αυτό που ζητάμε απλά είναι καλύτερους όρους που θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή της μείωσης των επιτοκίων καθώς και σημαντική επιμήκυνση της αποπληρωμής. Αν δεν γίνει αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει τεράστια δημοσιονομικά πλεονάσματα ώστε να γίνει το χρέος βιώσιμο, άρα να επιβληθούν νέες θυσίες στον ελληνικό λαό».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν θα ήταν η Ελλάδα έτοιμη να δεχθεί ένα είδος ανταλλαγής, δηλαδή για κάθε μεταρρύθμιση να υπάρχει μείωση του χρέους, ο υπουργός απάντησε «Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση. Αλλά αυτό στην πράξη θα σημαίνει επανέναρξη μια ευαίσθητης συζήτησης για ένα νέο κούρεμα μετά το κούρεμα του 2012 που έγινε στον ιδιωτικό τομέα. Μια τέτοια συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο με συναίνεση στην Ευρωζώνη».
Για τη φετινή ύφεση εκτίμησε ότι θα καταλήξει στο  3,8% από 4% που προβλέπει ο προϋπολογισμός και το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί φέτος στα 340 εκατ. ευρώ.

Εκκληση να μην ληφθούν νέα μέτρα

«Οι διαπραγματεύσεις αγγίζουν θέματα πολύ λεπτά κοινωνικά και πολιτικά, είτε αυτά αφορούν τις απολύσεις είτε τους πλειστηριασμούς σε περίπτωση μη εξόφλησης των δανείων, που τώρα είναι παγωμένοι. Δεν θα πρέπει λόγω μη μειζόνων ζητημάτων να θέσουμε σε κίνδυνο την κυβέρνηση τη στιγμή που τα πράγματα πάνε καλύτερα» τόνισε.

Πρόσθεσε δε με έμφαση ότι «Η τρόικα θα πρέπει επίσης να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τους φόρους και να μειώνουμε τους μισθούς και τις συντάξεις».

Τί αναφέρει ο Γ. Στουρνάρας για φοροαπαλλαγές

Ο υπουργός έκανε λόγο για μια παραδοξότητα στο φορολογικό πεδίο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι:

«Θα σας δώσω έναν πίνακα της Eurostat, ο πιο τελευταίος, που δείχνει πράγματι ότι όσον αφορά τους ονομαστικούς συντελεστές είμαστε σε επίπεδο Πορτογαλίας, Ισπανίας κτλ. Αν δείτε, όμως τα,  effective tax rates, που παίρνουμε ανά κατηγορία, αυτά είναι πολύ χαμηλά».

Ερωτηθείς ειδικότερα για τις φοροαπαλλαγές είπε ότι "Υπάρχουν πολλές φοροαπαλλαγές, πιο πολλές από την υπόλοιπη Ευρώπη.  Είναι για παράδειγμα ο ΦΠΑ στα νησιά. Υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις. Οι αγρότες για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο το 2015, με βάση εισοδήματα κανονικά, με πολύ μικρό φορολογικό συντελεστή".

Ωστόσο σύμφωνα με άτυπη μετάφραση του κειμένου της συνέντευξης, που δημοσίευσε νωρίτερα το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο υπουργός φέρεται να δήλωσε ότι: "Πρέπει να εξαλειφθούν αυτές οι φορολογικές εξαιρέσεις, όπως για το ΦΠΑ στα νησιά που είναι χαμηλότερο από την υπόλοιπη Ελλάδα, ή για τους αγρότες, στους οποίους θα ισχύσει από το 2015".

Το υπουργείο Οικονομικών απαντώντας στο παραπάνω απόσπασμα διευκρίνισε ότι: "Με αφορμή δημοσιεύματα περί επικείμενης αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά από το ΥΠΟΙΚ ανακοινώνεται ότι δεν υπάρχει πρόθεση ή σχεδιασμός για κάτι τέτοιο. 
Σε συνέντευξή του σε ξένη εφημερίδα, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε παραδείγματα εξαιρέσεων από τους  γενικούς κανόνες φορολόγησης που μειώνουν το φορολογικό βάρος. 
Σε καμία περίπτωση δεν εξετάζεται θέμα κατάργησης των εξαιρέσεων αυτών".

http://www.capital.gr/news.asp?id=1921051

_____________________________-

αξίζει να διαβάσετε και τα 10 σχόλια!
"Yannis edopera" γράφει:

Yannis edopera
Για κάθε ΕΝΑ επάγγελμα το οποιο ανοίγει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, να έχουμε μείωση χρέους.
Για κάθε ΠΟΣΟΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ μεταρρύθμιση στο κράτος (μείωση δυναμικού, κλείσιμο αχρηστων οργανισμόν, αναδιάρθρωση δομής προς όφελος του πολίτη, μεταφορά υπαλληλων σε εξυπηρέτηση πολιτών παντού κλπ) να έχουμε μείωση χρέους.

Και να δεις μετά, πως ΑΥΤΟΜΑΤΑ μειώνονται και οι ΦΟΡΟΙ. Διότι, πολύ απλά, ΔΕ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΛΟΓΟΙ να υφίσταται ο φορολογούμενος το μαρτύριο.

Και ας κάνουμε και 5 χρονια να ξαναβγούμε στις αγορές. το θέμα ΣΗΜΕΡΑ είναι να...ΥΠΑΡΞΟΥΜΕ. Αν το έχει καταλάβει κάποιος...

Ποσο μυαλό θέλει επιτέλους? ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ
?

 ----
geol13
ψυχάκια..όποως και του πρώην που ήταν στη θέση σου..

----
ΘΕΜΙΣ
Αν έχετε στο μυαλό σας κούρεμα αντίστοιχο αυτού του Βενιζέλου που κούρεψε
τα ασφαλιστικά ταμεία
τα ταμεία των ΑΕΙ & ΤΕΙ
τους μικροομολογιούχους

Με νέα θύματα
τις καταθέσεις
τους μισθούς και
τις συντάξεις.
Δεν χρειάζομαι κούρεμα, απλά θα αφήσω κοτσιδάκια.

 ----
 ace11
Εγώ προσωπικά ούτε ενα πιάτο με κεφτέδες δεν θα εμπιστευόμουν να μου μετρήσει γιατι βλέπω και ξέρω!

----
Nikthebull
τι έχει μεγαλύτερη αξία η συναίνεση των Ευρωπαίων ή η ελληνική οικονομία και οι πολίτες της Ελλάδας;

----
 nikkor
Νέο κούρεμα, να το ξανα"φάει" και αυτό η ύφεση, όπως και το προηγούμενο, και να μείνουν τελικά μόνο τα νέα φορομέτρα να πληρώνουμε περισσότερα...

----

εκπληκτικό παρασκευιάτικο απόγευμα και ακόμα καλύτερο σκ

οι απόψεις του Στουρνάρα για το ΦΠΑ παραπέμπουν στις αλλαγές του 1986, το τέλος του τέλους χαρτοσήμου και την επιβολή φπα, όταν με πληθωρισμό 22% έδωσαν αύξηση μηδέν (Σημίτης)
ο κινέζος ήταν μπροστάρης και το 1996 και τελικώς έπιασε πολλούς στόχους
υπάρχει σήμερα κάποιος που θα εξαργυρώσει τα της τελευταίας τριετίας ύστερα από 10 χρόνια με κάτι ανάλογο;
υπάρχει κάτι ανάλογο ή το όραμα-ξέρασμα "η τραπεζική ένωση του 2020" θα κυριαρχήσει ασορτί με το 2021;




No comments: