28.1.14

Η Κίνα κατεβάζει ταχύτητα στο 7,7% το δ' τρίμηνο

Καλύτερα των προσδοκιών αποδεικνύονται τα στοιχεία για την κινεζική οικονομία το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη αναπτύχθηκε κατά 7,7% σε ετήσια βάση από 7,8% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Οι αναλυτές ωστόσο – σύμφωνα με δημοσκοπήσεις της Wall Street Journal και του Reuters – προέβλεπαν μεγαλύτερη επιβράδυνση στο 7,6%. Σε τριμηνιαία βάση το κινεζικό ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 1,8% από 2,2% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.
«Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας δείχνει την πρόκληση που αντιμετωπίζει το Πεκίνο στην προσπάθειά του να επιβάλει επώδυνες μεταρρυθμίσεις, διατηρώντας παράλληλα την απαιτούμενη οικονομική δυναμική για να αποτραπεί η χρεοκοπία του ολοένα αυξανόμενου χρέους» σχολιάζουν οι Financial Times. «Η ανάπτυξη στην Κίνα αναμένεται να επιβραδυνθεί λίγο ακόμη φέτος» εξηγεί και ο Μαρκ Γουίλιαμς της Capital Economics και συμπληρώνει: «Το πακέτο μεταρρυθμίσεων που έχει παρουσιάσει η ηγεσία της χώρας θα ενισχύσει τελικά την ανάπτυξη, αλλά βραχυπρόθεσμα, οι προσπάθειες να συγκρατηθεί η πιστωτική επέκταση θα υπονομεύσουν τη ζήτηση»
«Η επιβράδυνση το τέταρτο τρίμηνο προκλήθηκε από την επιβράδυνση της ανάπτυξης των επενδύσεων» εξηγεί ο Louis Kuijis, της RBS και συμπληρώνει: «Η ανάπτυξη των επενδύσεων που βασίζονται στην πίστωση – υποδομές και ακίνητα – έχει μειωθεί από τον Ιούνιο του 2013, μαζί με την επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης σε όλη την οικονομία».
Πέρα από τα στοιχεία για το ΑΕΠ όμως, υπήρχαν και άλλες εκπλήξεις για την κινεζική οικονομία. Η ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής επιβραδύνθηκε στο 9,7% το Δεκέμβριο από 10% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη επιβράδυνση στο 9,8%. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13,6% από 13,7% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

http://www.euro2day.gr/news/world/article/1175363/h-kina-katevazei-tahythta-sto-77-to-d-trimhno.html

No comments: