28.1.14

Στη μάχη οι κεντρικές τράπεζες Τουρκίας και Ινδίας

Στην αντεπίθεση περνούν οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών, προκειμένου να χαλιναγωγήσουν την κάθετη πτώση των νομισμάτων τους. Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας εξέπληξε άπαντες προχωρώντας σε αύξηση επιτοκίων, ενώ σε αντίστοιχη κίνηση αναμένεται να προχωρήσει σήμερα και η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αγνοώντας τις πολιτικές πιέσεις.
Από την προηγούμενη εβδομάδα, οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των αγορών και είναι τα πρώτα θύματα της αλλαγής ρότας από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Καθώς η Fed κλείνει τη στρόφιγγα της ρευστότητας, οι επενδυτές τρέπονται σε μαζική φυγή από τις αναδυόμενες αγορές, οδηγώντας σε κάθετη πτώση τα νομίσματά τους. Οι κεντρικές τράπεζες σε Ινδία και Τουρκία σπεύδουν να προλάβουν τις εξελίξεις, καθώς σήμερα ξεκινά η διήμερη σύνοδος της Fed από την οποία οι επενδυτές αναμένουν τη δεύτερη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, κατά 10 δισ. δολ.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για να συζητήσει τις επιλογές της, ενώ δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από την κυβέρνηση Ερντογάν που είναι αντίθετη με την αύξηση των επιτοκίων.
O επικεφαλής της τράπεζας Ε. Basci δήλωσε σήμερα πως δεν θα διστάσει να συσφίξει την νομισματική πολιτική αν χρειαστεί.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Τουρκία θα αυξήσει το επιτόκιο δανεισμού κατά 225 μονάδες βάσης στο 10%. Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη έκτακτη σύνοδος της κεντρικής τράπεζας της χώρας, από τον Αύγουστο του 2011, στο αποκορύφωμα της ευρωκρίσης.
«Νομίζουμε όμως, ότι θα πετάξουν την πετσέτα στο ρινγκ» δήλωσε ο Λούις Κόστα, της Citi, επισημαίνοντας ότι οι πολιτικές πιέσεις ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο η κεντρική τράπεζα δεν αντέδρασε ταχύτερα. «Πιθανότατα εξασφάλισαν ότι η πιο επιθετική κίνηση θα έχει την έγκριση του Ερντογάν» συμπλήρωσε.
Εν μέσω αυτού του κλίματος, η τουρκική λίρα καταγράφει έντονες διακυμάνσεις. Διαμορφώνεται στο 2,2690 έναντι του δολαρίου, σε κάποια απόσταση από το ιστορικό χαμηλό των 2,3900 που άγγιξε τη Δευτέρα.
Αντίστοιχη κίνηση έγινε νωρίτερα σήμερα από την Ινδία, όπου η κεντρική τράπεζα έπιασε άπαντες εξαπίνης προχωρώντας σε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 8%, δηλώνοντας ωστόσο ότι εάν δεν υπάρξουν ανοδικές εκπλήξεις στον πληθωρισμό πιθανότατα να μην γίνουν άλλες αυξήσεις επιτοκίων στο άμεσο μέλλον. Η αντίδραση της αγοράς συναλλάγματος, όμως, δεν ήταν θεαματική. Τα ινδικά ομόλογα, οι μετοχές και η ρουπία υποχώρησαν αμέσως μετά την ανακοίνωση, αλλά σύντομα κάλυψαν το χαμένο έδαφος. Η ινδική ρουπία διαμορφώνεται στο 63,05 έναντι του δολαρίου και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ινδίας τελικά υποχωρεί κατά 5 μονάδες βάσης στο 8,72%.

Στο μάτι του κυκλώνα η Τουρκία - Ειδική περίπτωση η Αργεντινή

Σύμφωνα με αναλυτές της Danske Bank, το ξεπούλημα στις αναδυόμενες πυροδοτήθηκε από τις ανησυχίες για την κινεζική ανάπτυξη και από τοπικούς παράγοντες.
Oι αναλυτές της δανέζικης τράπεζας εκτιμούν ότι το sell-off στις αναδυόμενες θα πλήξει τις χώρες που έχουν τις μεγαλύτερες εξωτερικές ανισορροπίες (όπως η Τουρκία και η Νότια Αφρική), οι χώρες που εξάγουν εμπορεύματα (όπως η Βραζιλία και η Ρωσία και οι χώρες με έντονη πολιτική αβεβαιότητα (όπως η Τουρκία και η Ουκρανία).
Όσον αφορά την Αργεντινή, υποστηρίζουν ξεχωριστή περίπτωση. Αν και το πέσο έχει υποχωρήσει δραματικά, η πτώση οφείλεται στις υπερβολικές πληθωριστικές πολιτικές.

Μικρός ο κίνδυνος για ανεπτυγμένες οικονομίες

Οι αναταράξεις στις αναδυόμενες δεν αποτελούν σοβαρή απειλή για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών στο Bloomberg.
Με βάση το αισιόδοξο σενάριο, τα προβλήματα θα περιοριστούν σε λίγες αναδυόμενες οικονομίες, μεταξύ των οποίων η Τουρκία και η Αργεντινή, χωρίς να επεκταθούν προς τα έξω. Οι ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν εγχώριες πηγές ανάπτυξης και στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες.
“Η βασική μας προσδοκία είναι πως ενώ οι αγορές των ΗΠΑ μπορεί να δεχτούν ένα προσωρινό χτύπημα, το σοκ δεν θα είναι μεγάλο για την οικονομία των ΗΠΑ” σημείωσε ο Torsten Slok, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank στην Νέα Υόρκη.
Ο κίνδυνος είναι ότι μια επιδείνωση της επιβράδυνσης και των sell-off στις μεγαλύτερες οικονομίες, όπως η Κίνα, θα μολύνει τις χρηματοπιστωτικές αγορές των βιομηχανικών κρατών, στερώντας τους ζήτηση για εξαγωγές και εμπορεύματα.
"Βλέπουμε την περασμένη εβδομάδα περισσότερο ως μια προειδοποίηση για αυτό που μπορεί να συμβεί" ανέφερε στο Bloomberg ο Jacques Cailloux, επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura στο Λονδίνο.
Η ανησυχία είναι να παραταθεί η κρίση, αυξάνοντας τις προκλήσεις για μια παγκόσμια οικονομία που παραμένει εύθραυστη, ανέφερε ο Holger Schmiedling, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο. Ο ίδιος τόνισε ωστόσο πως η παγκόσμια οικονομία έχει αλλάξει πολύ από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν οι κρίσεις στην Ασία και την Λατινική Αμερική τάραξαν τις παγκόσμιες αγορές και είναι πιο ισχυρή μετά το κραχ του 2008.

http://www.euro2day.gr/news/world/article/1178071/sth-mahh-oi-kentrikes-trapezes-toyrkias-kai-indias.html

No comments: