28.1.14

Ιταλία: Στο 10% ο μισός πλούτος της χώρας / Electrolux: Ζητά μείωση μισθών κατά 50%

Μεγάλες ανισότητες συνεχίζει να παρουσιάζει η κατανομή του εισοδήματος στην Ιταλία, σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Ιταλίας, του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, μόνο το 50% των ιταλικών νοικοκυριών διαθέτει οικογενειακό εισόδημα που υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ το μήνα, ενώ στο 20% των περιπτώσεων αυτό δεν ξεπερνά τα 1.200 ευρώ.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, επίσης, το 10% των οικογενειών κρατά στα χέρια του το 46,5% του καθαρού πλούτου της χώρας.
Η οικονομική κρίση επηρέασε αισθητά την ζωή των νοικοκυριών: κατά μέσον όρο, το εισόδημά τους μειώθηκε κατά 7,3%.
Οι πολίτες σε κατάσταση ένδειας από το 14% του 2010 το 2012 έφτασαν το 16% των ανθρώπων που ζουν στην Ιταλία. Εξ αυτών, το ένα τρίτο είναι αλλοδαποί, οι οποίοι, όπως προκύπτει από τα δεδομένα της κεντρικής τράπεζας, πλήττονται περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες από την οικονομική ύφεση.
Ένα από τα λίγα θετικά στοιχεία της έρευνας της Τράπεζας της Ιταλίας αφορά τα χρέη των ιταλικών νοικοκυριών: μόνον το 26,1% έχει οφειλές προς τρίτους. Ο μέσος όρος των χρεών αυτών ανέρχεται σε 50.000 ευρώ. Κατά κύριο λόγο, οι οφειλές αφορούν τραπεζικά δάνεια για την αγορά πρώτης κατοικίας.

http://www.euro2day.gr/news/world/article/1177911/italia-sto-10-o-misos-ploytos-ths-horas.html

Μια ανακοίνωση της διεύθυνσης της εταιρείας Electrolux βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των εκδόσεων των μεγαλύτερων ιταλικών μέσων ενημέρωσης στο Διαδίκτυο: όπως καταγγέλλουν τα συνδικάτα, η γνωστή σουηδική βιομηχανία λευκών συσκευών αξίωσε για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι τέσσερις παραγωγικές μονάδες που διαθέτει στην Ιταλία και να γίνουν ουσιαστικές επενδύσεις να μειωθούν κατά σχεδόν 50% οι μισθοί των εργατών σε αυτές.
«Από τα σημερινά 1.400 ευρώ, προτείνονται στους εργαζόμενους 800 ευρώ», αναφέρει η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα.
Κατά πηγές των ιταλικών συνδικάτων, προτείνεται το «πάγωμα» των αυξήσεων των μισθών, αλλά και η μείωση κατά 50% των αδειών που σχετίζονται με συνδικαλιστικές δραστηριότητες.
Όπως αναφέρουν μέσα του δημοσιογραφικού ομίλου Μπερλουσκόνι, στόχος της Electrolux είναι να μειωθεί δραστικά η διαφορά ανάμεσα στις απολαβές των Ιταλών και των Πολωνών εργατών.
Προτείνεται η μεσοσταθμική μείωση των ωρομισθίων κατά 5 ευρώ. Τα συνδικάτα μέχρι στιγμής αρνούνται να ξεκινήσουν καν διάλογο επί των συγκεκριμένων προτάσεων. Το συνδικάτο Uil τονίζει ότι η κίνηση μπορεί να αποτελέσει το Κύκνειο άσμα ολόκληρου του τομέα ηλεκτρικών συσκευών που παράγονται στην Ιταλία.
Ο Ρόκο Παλομπέλα, γραμματέας του συνδικάτου Uilm, δήλωσε ότι «αυτή είναι η στιγμή για αποφασιστικό αγώνα. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει επιτέλους αισθητή την παρουσία της».
Ιταλικά μέσα επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν δεχθούν τις προτεινόμενες μειώσεις, δεν πρόκειται να γίνει καμία νέα επένδυση στις πέντε μονάδες παραγωγής, ενώ φέρεται να τίθεται εν αμφιβόλω ακόμη και η συνέχιση της λειτουργίας τους.

http://www.euro2day.gr/news/world/article/1177989/electrolux-zhta-meiosh-misthon-kata-50.html

No comments: