15.3.07

Πανω απ' όλα Ιστορία

Μια σύντομη παρένθεση για τον anonymous που θεωρεί την ιστορία της Parmalat ανεπικαιρη...
Πάνω απ' όλα φίλε μου η Ιστορία, αν δεν μαθαίνεις απ' αυτή δεν ..μαθαίνεις, αυτή είναι η γνώμη μου.
Και να στο κάνω πενηνταράκια - που λέει κι ο Γεωργίου.
Οι ισολογισμοί, η τεχνική ανάλυση, τα betas αλλά και η προβλέψεις π.χ. ταμειακών ροών ή απόδοσης επενδύσεων, κι άλλα ακόμη, βασίζονται στην Ιστορία. Τα ιστορικά στοιχεία είναι αυτά που χρησιμοποιούνται για να δοκιμάσουμε να "δούμε" το μέλλον. Δεν νομίζω ότι έχει βρεθεί καλύτερος τρόπος, πάντοτε σε συνδυασμό με παρατήρηση, εμπειρία και ανοιχτά μυαλά. Οι πλέον αρχέγονοι τρόποι.
Ο μόνος "νέος" τρόπος για να επιτύχει κανείς στην χρηματαγορά είναι η εσωτερική πληροφόρηση (αδίκημα παγκοσμίως) ή τα στημένα.

Όσο για hot chips Μαρτίου, είπαμε!

P.S. ξεμπλέκεται ακόμα το κουβάρι με τα στημένα!

2 comments:

Anonymous said...

Σίγουρα η εσωτερική πληροφόρηση δεν είναι "νέος" τρόπος για να χτυπήσει κανείς την αγορά, αλλά από τους πιο παλιούς και σίγουρους. Υπάρχουν όμως και τρόποι απόκτησης πληροφόρησης, αν όχι ακριβώς εσωτερικής, αλλά κατά κάποιο τρόπο "αποκλειστικής" ή έγκαιρης, σε αναλυτές που ασχολούνται αποκλειστικά με συγκεκριμένες εταιρίες και έχουν αναπτύξη ένα δίκτυο επαφών και σχέσεων, απο τα οποία αντλούν πληροφορίες, πολλές φορές προς αμοιβαίο όφελος. Γιά ένα τρίτο παρατηρητή νομίζω ότι ο ποιός ασφαλής και λιγότερο τζογαδόρικος τρόπος κερδών είναι η θεμελιώδης ανάλυση και μόνο....gk

Anonymous said...

Από θεωρίες και φιλοσοφίες πάμε καλά σ'αυτή τη χώρα.Το θέμα είναι τι γίνεται στην πράξη.Προσωπικά δεν έχω ακόμη πεισθεί ότι το άρθρο σχετικά με την Parmalat στην παρούσα χρονική στιγμή προσφέρει κάτι. Διανύουμε ένα καυτό χρηματηστιριακό μήνα με έντονες 'αναταράξεις'και πιστεύω ότι το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει τους αναγνώστες αυτού του site είναι οι ιστορικές αναδρομές σε ΄σκάνδαλα΄του παρελθόντος. Εκείνο που ενδιαφέρει ολους μας αυτή τη στιγμή είναι η τάση της αγοράς. Πιστεύεις ότι οι 'αρκούδες χτυπάν την πόρτα? Ποιά είναι η επόμενη στήριξη για τον Ελληνικό δείκτη? Παρακαλώ όπως τοποθετηθείς στα ανωτέρω ερωτήματα.

ΥΓ. Για την ΑΤΕ δεν είδα κάποιο σχόλιο?