16.11.07

3,5 καζάνια

Η χθεσινή πρόταση μου περί "μη υγιούς αγοράς" αρχίζει να στέκεται περισσότερο με τα όσα συμβαίνουν στη Wall. Και η χθεσινή αδυναμία να συνεχιστεί το ραλλύ της Τρίτης το δείχνει... 5/7 τελευταίες συνεδριάσεις στο κόκκινο... Πλέον εκλείπουν κλάδοι ή μετοχές που να μπορούν να "τραβήξουν" επάνω το DJIA... Καμία εταιρεία ή κλάδος δεν έχει πάρει τη θέση της ενέργειας ή της τεχνολογίας όπως έγινε την προηγούμενη εβδομάδα... Εννοείτε ότι δεν υπήρχε καμία διάθεση για αγορές τραπεζών...

Ίσως τα εκεί δεδομένα να μην γίνεται να ερμηνευθούν ως κάτι διαφορετικό από την επικείμενη ύφεση/επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στους επόμενους μήνες. Και κακά τα ψέμματα, εάν πέσεις σε ύφεση τίποτε δεν εγγυάται ότι θα κρατήσει λίγο...

Ούτε οι ενέσεις ρευστότητας στο δια-τραπεζικό σύστημα βοηθάνε... Οι κεντρικές τράπεζες έχουν μείνει με μόνο όπλο το επιτόκιο, το οποίο όμως έχει χάσει τη λάμψη του... Τα επόμενα καλύτερα όπλα (εκτός από τον πόλεμο, έστω κατά της "τρομοκρατίας") είναι οι δηλώσεις "στήριξης" και η δημιουργία εντυπώσεων... Αλλά πλέον δεν υπάρχει κάποιος που να ακούνε όσο τον "σοφό παππού" Greenspan...

Ας περιμένουμε όμως και τις επίσημες ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό, που είναι προγραμματισμένες για τις 30/11... Δεν νομίζω ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει..

Αλλά το ενδιαφέρον πέρασε εχθές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού...
Στη Βρετανία, η Barclays, ακολούθησε τα βήματα του αμερικανικού κλάδου, με διαγραφές $2,65 δισ.... Και η Ευρώπη στο κόκκινο... Χωρίς βέβαια να έχει σχέση το μέγεθος των διαγραφών της Barclays με ότι έχουν διαγράψει οι Αμερικάνοι τραπεζίτες.
Ταυτόχρονα, η στερλίνα έχασε σημαντικό έδαφος έναντι του ευρώ, ακολουθώντας με τη σειρά του την πορεία του δολλαρίου. Για να ολοκληρωθεί η "σύμπλευση" με τους "συμμάχους" θα πρέπει να μειωθούν και τα επιτόκια της στερλίνας... Κι επειδή οι Βρετανοί συνήθως λειτουργούν με δικά τους κριτήρια που τους δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έχουμε μείωση επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους.

Κι ερχόμαστε στην ηπειρωτική Ευρώπη - την Ευρωζώνη, που είχαμε τη δημοσίευση δύο σημαντικών στατιστικών, το ύψος των μοχλευμένων εξαγορών και του πληθωρισμού.
Για τις LBOs, η αξία τους έπεσε σε επίπεδα του 2003... Και αυτό έχει να κάνει με τη λεγόμενη "πιστωτική ασφυξία" που δεν αφήνει τος τράπεζες να δανείσουν όπως το προηγούμενο καιρό... Και αυτό είναι ενδεικτικό όσο κι ακόμα κάνει υπομονή και ελπίζει η ΕΚΤ...
Νέο άλμα μισής μονάδας, το δεύτερο κατά σειρά, πραγματοποίησε ο πληθωρισμός στη ζώνη ευρώ τον Οκτώβριο, για να διαμορφωθεί σε 2,6% από 2,1% τον Σεπτέμβριο.
Τι λέει η ΕΚΤ;
«οι κίνδυνοι που αφορούν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την εξέλιξη των τιμών θα είναι ανοδικοί»,
«συμπεριλαμβάνουν το ενδεχόμενο οι τιμές του πετρελαίου και των αγροτικών προϊόντων να διατηρηθούν επίμονα υψηλές, συνεχίζοντας την έντονη δυναμική που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες, καθώς και το ενδεχόμενο να σημειωθούν μη αναμενόμενες αυξήσεις των διοικητικά καθοριζόμενων τιμών και των έμμεσων φόρων».
«θα παραμείνει σημαντικά πάνω από το 2% τους προσεχείς μήνες και θα επιβραδυνθεί και πάλι στη διάρκεια του 2008»
Αυτό το τελευταίο είναι πανομοιότυπο με ότι δήλωσε ο Bernake για την (αντίστροφη) πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ...
Αυτά τα δύο θέματα δείχνουν πόσο σύνθετα είναι τα πράγματα και στην Ευρώπη...

Ας πούμε και κάτι για τη λειτουργία της ΕΚΤ. Σε αντίθεση με τη FED, η οποία έχει ως κύριες αποστολές
α. τη σταθερότητα των τιμών, και
β. την ανάπτυξη της οικονομίας
η ΕΚΤ έχει - από το καταστατικό της - ως κύρια αποστολή μόνο τη σταθερότητα των τιμών...
Κι αυτό είναι ένα σημείο τριβής που έχει με τους πολιτικούς... Σωστά σκεπτόμενοι οι πολιτικοί επιθυμούν πάνω απο όλα την ανάπτυξη της ευρω-οικονομίας.

Και τώρα, με την άυξηση των πληθωριστικών πιέσεων, πως η ΕΚΤ θα πειστεί να μειώσει τα επιτόκια το Δεκέμβριο;

Εγχώρια, βγήκε ήδη μια λίστα με εταιρείες που θα ξεφύγουν τελείως από τα χέρια μας... Μιλάμε για το πλαίσιο της MiFid και ότι αυτή συνεπάγεται.

No comments: