23.11.07

Σινιάλο πώλησης από τη ”Θεωρία του... Dow”!

EΜΕΙΣ ..ΠΑΤΗΣΑΜΕ 4900 ΣΗΜΕΡΑ, ΑΝΕΤΟΙ ΚΑΙ ΩΡΑΙΟΙ!!!

Με τον Dow Jones να ”προσγειώνεται” εκ νέου σε νέο ιστορικό χαμηλό 7 μηνών, η περίφημη ”Dow Theory” επιστρέφει περισσότερο δυναμική από ποτέ, όπως σημειώνει ο κ. Mark Hulbert, αρθρογράφος-αναλυτής του MarketWatch.
Το ανησυχητικό είναι ότι, με βάση τη συγκεκριμένη θεωρία, ήδη απο προχθές Τετάρτη έχει δοθεί ισχυρό ”σήμα πωλήσεων” για τη Wall Street. Μέσω της ”Dow Theory” εξετάζονται με πάσα λεπτομέρεια τα editorials των πρώτων τριών δεκαετιών του 20ού αιώνα, τα οποία εμφανίστηκαν στο πρωτοσέλιδο της ”Wall Street Journal” και ουσιαστικά ήταν συζητήσεις μεταξύ του αρθρογράφου κ. William Peter Hamilton και του κ. Charles Dow, του ιδρυτή του ομίλου ΜΜΕ, Dow Jones & Co.

Τρία είναι τα βασικά σημεία της εν λόγω ιδιαίτερα επίκαιρης θεωρίας, δεδομένων των συνθηκών στις διεθνείς αγορές και πρωτίστως στην αμερικανική:
i. Τόσο ο Dow Jones Industrial Average όσο και ο δείκτης Dow Jones Transportation Average θα πρέπει να ”βιώσουν” σημαντική διόρθωση, πριν επιστρέψουν σε νέα υψηλά.
ii. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για ανάκαμψη, μετά τη διόρθωση, ένας από τους δύο δείκτες τελικά δεν κατορθώνει να επιστρέψει στο υψηλότερο επίπεδο το οποίο είχε κατακτήσει πριν επέλθει η υποχώρηση.
iii. Κατόπιν, και οι δύο δείκτες ακολουθούν εκ νέου πορεία υποχώρησης, με αποτέλεσμα να προσγειωθούν σε νέα χαμηλά. Και τα τρία παραπάνω βήματα έχουν ακολουθηθεί από τους συγκεκριμένους δείκτες.

Η 1η φάση ξεκίνησε τον Ιούλιο, με τους δύο δείκτες να υποχωρούν από τα υψηλά επίπεδα που είχαν κατακτήσει τον συγκεκριμένο μήνα.
Ακολούθησε η 2η φάση, με τους δύο δείκτες να ανακάμπτουν από τα ιστορικά χαμηλά του Αυγούστου, αλλά τον Dow Jones Transportation Average να μην κατορθώνει τελικά να επιστρέψει στα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από τη διόρθωση.
Η 3η φάση έλαβε χώρα την Τετάρτη 21/11 και ο Dow Jones Industrial Average(στις 12799,04 μονάδες) υποχώρησε και από το χαμηλότερο επίπεδο που είχε αγγίξει τον Αύγουστο, ενώ ο Dow Jones Transportation Average ήδη έχει βιώσει ανάλογη πορεία.

Γιατί, όμως, η περίφημη ”Dow Theory” θα πρέπει να μας απασχολεί;
Όπως σημειώνει ο κ. Hulbert, βρίσκεται ήδη στο ”ραντάρ” αρκετών επενδυτών. Αυτό αποδεικνύεται και από την πορεία του Dow Jones στη συνεδρίαση της 21ης Νοεμβρίου, η οποία ήταν αρκετή για να επαναφέρει στο προσκήνιο τη συγκεκριμένη θεωρία. Αλλωστε, ειδικοί επιστήμονες έχουν αποδείξει με σχετική μελέτη ότι η παρακολούθηση των ”σημάτων” που δίνει η θεωρία αυτή ξεπερνά σημαντικά την απόδοση που έχει η στρατηγική της ”διακράτησης”, με βάση ιστορικά στοιχεία της αμερικανικής αγοράς.
Ως εκ τούτου, καταλήγει το σχετικό θέμα, οι επενδυτές θα πρέπει να βρίσκονται εν αναμονή ενός νέου ”σινιάλου πωλήσεων”, το οποίο μπορεί να δοθεί είτε στη συνεδρίαση της Παρασκευής 23/11 –αν και πιθανώς θα είναι αρκετά ”ήπιο” λόγω της ημιαργίας– ή πολύ περισσότερο σε αυτήν της Δευτέρας 26/11.
http://www.euro2day.gr/articles/144628/

2 comments:

geokalp said...

νεώτερα επί του θέματος:

εδώ

ισχυρίζεται αναλύτρια ότι ο ένας εκ των δύο δεικτών έδωσε σήμα πώλησης..
οπότε, bull...

geokalp said...

Από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει το σήμα αγοράς παραμένει ζωντανό όπως σωστά υποστηρίζει η κ. Mary Ann Bartels της Merrill Lynch