21.3.11

Βουτιά 60%

Ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα η δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζών για το 2010 με την μείωση της καθαρής κερδοφορίας να αγγίζει το 60%. Οι λόγοι της πτώσης


Με υποχώρηση της καθαρής κερδοφορίας κατά 60% ολοκληρώνεται την τρέχουσα εβδομάδα η δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πιστωτικού συστήματος για την χρήση του 2010.

Έτσι αύριο δημοσιεύει τον ισολογισμό της η Alpha Bank ακολουθεί την Τετάρτη η Εθνική Τράπεζα και ο κύκλος κλείνει την Πέμπτη με την Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με εκθέσεις που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας, τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας θα διαμορφωθούν το 2010 στα 370 εκατ. ευρώ περίπου μειωμένα κατά 60%, της Alpha Bank θα ξεπεράσουν οριακά τα 100 εκατ. ευρώ όντας μειωμένα κατά 70% σε ετήσια βάση, ενώ λιγότερα από 20 εκατ. ευρώ θα είναι τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς. Η Eurobank έχει ήδη ανακοινώσει τα αποτελέσματά της, εμφανίζοντας πτώση στην κερδοφορία της για το σύνολο του 2010 κατά 69%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα ενοποιημένα μετά από φόρους κέρδη των 6 μεγαλύτερων τραπεζών για την χρήση του 2010 δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δις. ευρώ, έναντι 2,28 δις. ευρώ που ήταν το 2009.
Στην περίπτωση ωστόσο που στα παραπάνω αποτελέσματα συμπεριληφθούν και οι ζημιογόνες επιδόσεις των ΑΤΕ Bank, Τ.Τ, Emporiki Bank και Geniki Bank, τότε το συνολικό αποτέλεσμα των πιστωτικού συστήματος είναι ζημιογόνο κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ.


Οι εκτιμήσεις για το 2011

Οι επισφάλειες αυξάνουν επικίνδυνα, οι ανάγκες για κεφάλαια διογκώνονται, η εγχώρια ζήτηση για δάνεια βυθίζεται, οι επενδύσεις στο εξωτερικό πάγωσαν, οι έκτακτες πηγές κερδοφορίας στέρεψαν, οι μετοχικές αποτιμήσεις δείχνουν σημάδια κόπωσης και όλα αυτά τις όποιες περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων να συγκεντρώνονται, σε πρώτη φάση, μόνο στις περιπτώσεις των κρατικών τραπεζών

Στις όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι συνέπειες στην καθαρή κερδοφορία των τραπεζών θα είναι ιδιαιτέρως αρνητικές και δεν αποκλείεται να δούμε ακόμη από πλευράς ξένων οίκων ακόμη και προς τα κάτω αναθεωρήσεις των εκτιμώμενων κερδών αλλά και των τιμών στόχων για τις μετοχές. Στο σύνολό τους οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το 2011 θα είναι μια εξίσου δύσκολη χρονιά όπως και το 2010, με τις εκτιμήσεις της κερφοδοφορίας για το σύνολο του πιστωτικού συστήματος να τοποθετούνται μόλις στο 1 δις. ευρώ.

Για το 2011 κατά βάση 4 θα είναι οι βασικές παράμετροι που θα κρίνουν τα αποτελέσματα των τραπεζών πέραν από την πορεία της οικονομίας
Αρχικά το ύψος των προβλέψεων για καθυστερούμενα δάνεια τα οποία αναμένεται να υπερβούν το 12% επί του συνόλου των δανείων από 10% το 2010.
Ρόλο επίσης θα διαδραματίσουν τόσο η πορεία των χαρτοφυλακίων ομολόγων όσο και η πορεία των χορηγήσεων, με δεδομένο ότι ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης το 2011 θα είναι αρνητικός στο -2% με -3%.
Τέλος θα ελληνικές τράπεζες θα επιχειρήσουν να βρουν στήριγμα στην κερδοφορία των θυγατρικών τους στο εξωτερικό που αναμένεται να είναι αυξημένη σε σχέση με το 2010.


http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=277087&nt=108&lang=1

No comments: