22.3.11

Soros: Δημιουργείται Ευρώπη δύο ταχυτήτων

Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας το οποίο υιοθέτησαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους οδηγεί αναπόφευκτα σε μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων και απειλεί την πολιτική συνοχή της ένωσης, προειδοποιεί ο George Soros.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποφέρει από κάτι που θα είναι χειρότερο από μία χαμένη δεκαετία», έγραψε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής στους Financial Times, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, από την οποία αναμένεται να εγκριθούν και επίσημα τα μέτρα που προβλέπονται στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

«Θα υποστεί μία χρόνια απόκλιση στο πλαίσιο της οποίας οι πλεονασματικές χώρες θα προχωρούν μπροστά και οι ελλειμματικές χώρες θα σύρονται προς τα κάτω υπό το βάρος των συσσωρευμένων χρεών», προειδοποίησε.

«Οι απαιτήσεις για την ανταγωνιστικότητα θα επιβληθούν σε ένα ανομοιόμορφο περιβάλλον, βάζοντας τις ελλειμματικές χώρες σε μία δυσβάσταχτη θέση», τόνισε ο Soros. Και προέβλεψε ότι ακόμα και η Ισπανία, η οποία εισήλθε στην κρίση του ευρώ με χαμηλότερο χρέος/ΑΕΠ από τη Γερμανία, θα επιβαρυνθεί.

Αντίθετα, ο Soros πιστεύει ότι το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης EFSF θα πρέπει να ενισχύσει και το τραπεζικό σύστημα, εκτός των κυβερνήσεων, προκειμένου οι χώρες μέλη να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους χωρίς να οδηγήσουν σε τραπεζική κρίση. Επίσης, ο Soros τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρω-ομολόγων.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=2&artid=94729

No comments: