22.3.11

Τι ειπώθηκε με αφορμή το βιβλίο των κ.κ. Καραμούζη - Χαρδούβελη

«Υπάρχει ελπίδα και προοπτική να αναστραφεί η πορεία της εθνικής οικονομίας, ο στόχος όμως, δεν είναι εύκολος», τόνισε ο καθηγητής και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Ν. Καραμούζης σε ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του επιστημονικού τόμου "Από τη διεθνή κρίση στην κρίση της Ευρωζώνης και της Ελλάδας: Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον" (Εκδόσεις Λιβάνη). «Η ανάπτυξη είναι το μοναδικό εργαλείο που μπορεί να δαμάσει το χρέος», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σχολιάζοντας τα σενάρια που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, περί επιστροφής της χώρας στη δραχμή και διαγραφής μέρους του χρέους, ο κ. Καραμούζης υπογράμμισε πως το μόνο που καταφέρνουν είναι να παρατείνουν την αβεβαιότητα και την ανησυχία και αν ποτέ γίνονταν πραγματικότητα, θα έφερναν τη χώρα δεκαετίες πίσω.

Κάνοντας μία μελλοντική προβολή επεσήμανε ότι το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον εφεξής δεν θα είναι ευνοϊκό, και θα χαρακτηρίζεται από υψηλά επιτόκια και υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου. Κάλεσε επίσης, τους πολιτικούς, το κράτος και την κοινωνία να γίνουν πιο φιλικοί απέναντι στα ιδιωτικά κεφάλαια, γιατί το ιδιωτικό επιχειρείν μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη δύσκολη περίοδο που βιώνει η ελληνική οικονομία.

Επίσης, κάλεσε τους πολιτικούς να πείσουν τους πολίτες για τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε η χώρα να πάει μπροστά.

Β. Ράπανος
Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Βασίλης Ράπανος τόνισε ότι οι αδύναμοι και ανεπαρκείς δημοσιονομικοί θεσμοί στην χώρα μας, αποτελούν μια από τις βασικότερες αιτίες της κρίσης που διανύουμε σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα ο κ.Ράπανος, ανέφερε ότι επιμέρους αιτίες της κρίσης απετέλεσαν μεταξύ άλλων το ξεπερασμένο σύστημα σύνταξης και εκτέλεσης προϋπολογισμού, η έλλειψη διαφάνειας στον κρατικό προϋπολογισμό και απουσία μηχανισμών ελέγχου της ακρίβειας των στοιχείων και στην απουσία μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού. Επίσης επισήμανε ότι οι όποιοι έλεγχοι δαπανών είναι έλεγχοι νομιμότητας και μόνο και δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας, τα πληροφοριακά συστήματα παρακολούθησης εκτέλεσης των δαπανών είναι ακόμη πρωτόγονα. Ο ρόλος του Κοινοβουλίου είναι πολύ περιορισμένος και πέρα από την ψήφιση του προϋπολογισμού δεν ασκεί κανένα ουσιαστικό ρόλο στην εκτέλεση του και η φορολογική διοίκηση λειτουργεί με πρότυπα οργάνωσης που είναι ξεπερασμένα και η φοροδιαφυγή είναι ενδημικό φαινόμενο ενώ το σύστημα φορολογικών ελέγχων είναι τέτοιο που δημιουργεί κίνητρα για φοροδιαφυγή και διαφθορά, πρόσθεσε.
«Είναι αλήθεια ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει πολλά, πολύ περισσότερα απ’ ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια για να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο του δημοσιονομικού μας συστήματος», ανέφερε ο κ.Ράπανος, τονίζοντας ότι «το δυστύχημα στον τόπο μας είναι ότι ακόμη και οι πιο εύλογες και γενικότερα αποδεκτές θεσμικές αλλαγές γίνονται πεδία έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων, αντί να είναι πεδία σύγκλησης απόψεων και θέσεων».
«Στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις, και πιστεύοντας ότι το μέλλον ανήκει σε αυτούς που δεν περιμένουν την άνωθεν ή την έξωθεν σωτηρία θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες και η πατρίδα μας θα βρει τη θέση που της αξίζει», ανέφερε ο κ. Ράπανος, κλείνοντας την ομιλία του.


Ανδ. Ηλιάδης
"Οι καιροί απαιτούν σύνεση, διορατικότητα και τόλμη και όχι μεμψιμοιρία και στείρα προσήλωση σε τετριμμένα και κατεστημένα. Απαιτούν ορθή αξιολόγηση αυτών που βιώσαμε και βιώνουμε, και σωστή εκτίμηση των εξελίξεων. Πάνω από όλα, απαιτούν τολμηρές αποφάσεις για τα βήματα που χρειάζονται.
Οι αλλαγές θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε αλλαγές", ανέφερε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, κ. Ανδρέας Ηλιάδης.
"Σε εμάς εναπόκειται, οι αλλαγές που θα γίνουν να μας οδηγήσουν σε ένα βελτιωμένο λειτουργικό περιβάλλον και ένα καλύτερο αύριο", ανέφερε ο κ.Ηλιάδης. Και πρόσθεσε: "Είναι σημαντικό στην πορεία προόδου οι αγορές και τα κράτη να λειτουργούν με μέτρο. Απαιτείται συμπόρευση μεταξύ αυτών που δημιουργούν τους κανόνες και έχουν την ευθύνη της εποπτείας της αγοράς και αυτών που είναι οι λειτουργοί της αγοράς. Οδηγούμαστε σε ένα νέο εποπτικό πλαίσιο, που θέτει νέους κανόνες για τη λειτουργία των αγορών, ενώ παράλληλα τίθενται προς εξέταση και νέοι κανόνες για την εποπτεία και διαχείριση των δημόσιων οικονομικών".

Σ.Θεοδωρόπουλος: Η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και επενδυτή βρίσκεται στον κύκλο του κακού

Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου ο διευθύνων σύμβουλος της Chipita, κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος επισήμανε ότι η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και επενδυτή βρίσκεται στον κύκλο του κακού, αναφέροντας ότι το κράτος πιστεύει ότι όλες οι επιχειρήσεις είναι φοροφυγάδες, ενώ με το υπάρχον σύστημα επανελέγχων κυριολεκτικά τις εκβιάζει.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε επίσης ότι οι ποινές που προβλέπονται για την φοροδιαφυγή οδηγούν την επιχειρηματικότητα σε ασφυξία, εκτιμώντας ότι κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θα έρθει στην Ελλάδα εάν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη κράτους και επιχειρήσεων. Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ότι η πώληση "ασημικών" ανακουφίζει, αλλά δεν θεραπεύει το πρόβλημα και πως μόνη θεραπεία είναι η ανάπτυξη. Έκανε ακόμη λόγο για την ανάγκη σκληρών αποφάσεων που θα δημιουργήσουν την αίσθηση ότι το κράτος καταλαβαίνει τα λάθη του και τα διορθώνει.

http://www.reporter.gr/%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%91%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%82/item/175399-H-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD,-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CF%85%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%A4%CE%B9-%CE%B5%CE%B9%CF%80%CF%8E%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BC%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AD%CE%BA%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA-%CE%BA-%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CE%B6%CE%B7-%CE%A7%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%BF%CF%8D%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CE%B7

No comments: