20.11.13

Οι εργασιάκες μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο (updated)


Απλήρωτοι 3 μήνες και με τον «νόμο»!

Εταιρεία με σύμβαση που έχει πάρει υπογραφή από το υπουργείο Εργασίας νομιμοποιείται να καθυστερήσει μέχρι 3 μήνες την καταβολή των μισθών των εργαζομένων, σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία". 
Τον ασκό του Αιόλου ανοίγουν δύο επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες, εκτός των άλλων, ανατρέπουν νομικές υποχρεώσεις του εργοδότη, όπως αυτή της μηνιαίας καταβολής του μισθού, τον οποίο μπορούν να καταβάλουν μετά την πάροδο τριών μηνών, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η αρχή γίνεται από δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της φύλαξης (security), η μία εκ των οποίων έχει εγκριθεί (έχει κυρωθεί), δηλαδή έχει πάρει υπογραφή από το υπουργείο Εργασίας.
Με τη συγκεκριμένη σύμβαση, νομιμοποιείται ο εργοδότης να καθυστερήσει μέχρι 3 μήνες την καταβολή των μισθών των εργαζομένων. «Η καταβολή των αποδοχών του προσωπικού θα λαμβάνει χώρα εντός 90 ημερών από τη λήξη του μήνα του οποίου παρασχέθηκε η εργασία, είτε με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό των εργαζομένων, είτε μετρητοίς, είτε συνδυαστικά και με τους δύο τρόπους», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.
Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχει άρθρο στη σχετική σύμβαση ότι στην περίπτωση όπου η εταιρεία δώσει τυχόν πρόσθετες παροχές (πέραν των νόμιμων) αυτές θα συμψηφίζονται με τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, τα νυχτερινά, την υπερεργασία και την απασχόληση τις Κυριακές.
Ταυτόχρονα, ανατρέπει και το θεσμοθετημένο πενθήμερο με εξαήμερη εργασία όποτε αυτή κρίνεται αναγκαία.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι δύο εταιρείες παίρνουν δουλειές με τη σέσουλα από το κράτος για τη φύλαξη δημόσιων κτιρίων και υπηρεσιών, άρα και χρήματα, γεγονός που γεννά ερωτήματα για το κατά πόσον πρέπει εταιρείες τέτοιων μεγεθών να καταπατούν ακόμα και θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μία εταιρεία φύλαξης έχει συμπεριληφθεί στις 500 πιο αναπτυσσόμενες στην Ευρώπη, ακόμα και στον τομέα των προσλήψεων, τις οποίες απ' ό,τι προκύπτει δεν πληρώνει.
Το περιστατικό καταγγέλλει συνδικαλιστική παράταξη της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΡΙΖΑ), που μιλά για «τερατογενέσεις στις μνημονιακές συλλογικές συμβάσεις». Επισημαίνει μάλιστα ότι παρά τον προδήλως παράνομο χαρακτήρα της ΣΣΕ αυτή έγινε αποδεκτή, πρωτοκολλήθηκε και αναρτήθηκε από το υπουργείο Εργασίας.

http://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1156863/aplhrotoi-3-mhnes-kai-me-ton-nomo.html

____________________________________

νομίζω ότι βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο
απομένουν να καταρτιστούν συμβάσεις που να ορίζουν μηδέν (0) εγγυημένες ώρες εργασίας στην εβδομάδα, υπαλλήλους σε "κατάσταση επιφυλακής"
επίσης, δε βλέπω λόγο να πληρώνονται δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, ούτε βέβαια επίδομα άδειας, όλα θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από πριμ κερδοφορίας, εφόσον υπάρχει κερδοφορία

τέλος, ο συμψηφισμός τυχόν πρόσθετων αποδοχών με ΔΧ-ΔΠ-υπερεργασία και γενικότερα 24/7 απασχόληση είναι μόνο ένα μικρό βήμα για να μην πληρώνονται καθόλου εισφορές ΙΚΑ, θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη φαντασία

για να υπάρχει όμως ολοκληρωμένη εικόνα του πως αντιμετωπίζονται παρόμοια πράγματα - πως δηλαδή κάποιος σκέφτεται όσον αφορά την ..ανταγωνιστικότητα - στον υπολοιπο πλανήτη:


Ελβετία: Δημοψήφισμα για επιβολή πλαφόν σε μισθούς
Στις 24 Νοεμβρίου οι Ελβετοί θα ψηφίσουν για την επιβολή ανώτατου ορίου στους μισθούς. Η δραστική πρόταση έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις. Τι λένε οι υποστηρικτές και οι επικριτές αυτής. 
Στον απόηχο της χρηματοοικονομικής κρίσης, οι αμοιβές των ανώτατων στελεχών αποτελούν θέμα έντονης συζήτησης -αν όχι αιτία οργής- σε πολλές χώρες. Σε μία, όμως, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν δημοσίως, και μάλιστα να ψηφίσουν για το συγκεκριμένο θέμα. Ο λόγος για την Ελβετία, η οποία αποφάσισε ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για μία δραστική πρόταση: να επιβληθεί ανώτατο πλαφόν στους μισθούς.
Οι Ελβετοί θα ψηφίσουν στις 24 Νοεμβρίου. Η πρόταση που τίθεται συγκεκριμένα επί τάπητος ορίζει ότι μία εταιρεία δεν θα μπορεί να δίνει μισθό ανώτερο από το 12πλάσιο του κατώτατου μισθού που η ίδια δίνει. Η πρόταση στηρίζεται από ισχυρή πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών της χώρας, με το επιχείρημα ότι θα μειωθεί η εισοδηματική ανισότητα που έχει διευρυνθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες.
Σύμφωνα με την ελβετική ομοσπονδία εργατικών συνδικάτων, οι μισθοί του top 1% από πλευράς εισοδηματικών κριτηρίων αυξήθηκαν 39% την περίοδο 1996-2010. Αντιθέτως, οι μισθοί της μεσαίας τάξης αυξήθηκαν 6% και των κατώτατων μισθωτών 9%.
Οι επικριτές της πρότασης επισημαίνουν ότι θα μειωθούν οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και τονίζουν ότι δημιουργείται σημαντικό γραφειοκρατικό βάρος, ειδικότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, είναι το μήνυμα που δίνεται στις επιχειρήσεις, εξηγεί ο Jean-Francois Rime, πρόεδρος του επιμελητηρίου μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Για χρόνια, ένα από τα πιο δυνατά σημεία της Ελβετίας ήταν πως έχει πολιτική και νομική σταθερότητα. Αυτή η πρωτοβουλία υπονομεύει αυτήν τη σταθερότητα και αποδυναμώνει σαρωτικά την ανταγωνιστικότητα της χώρας» δήλωσε στους F.T.

http://www.euro2day.gr/news/world/article/1154213/elvetia-dhmopshfisma-gia-epivolh-plafon-se-misthoys.html

update

Αλλάζουν άρον – άρον τη σύμβαση για πληρωμές σε 90 μέρες


Μετά την κατακραυγή αλλά και την εύλογη ανησυχία που προκάλεσε η δημοσιοποίηση όρων σε Επιχειρησιακή Σύμβαση, που επιτρέπουν την πληρωμή των εργαζόμενων σε 90 ημέρες, κατατέθηκε στο ΣΕΠΕ τροποποιητική σύμβαση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, η εταιρεία σεκιούριτι “Mega Sprint Guard” κατέθεσε τροποποιητική σύμβαση, με την επίμαχη διάταξη αλλαγμένη. Πλέον, προβλέπεται ότι «Η καταβολή των αποδοχών του προσωπικού θα λαμβάνει χώρα είτε με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό των εργαζομένων, είτε μετρητοίς, είτε συνδυαστικά και με τους δύο τρόπους».

Σημαντική επισήμανση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη εταιρεία προσφέρει τις υπηρεσίες της στο ελληνικό δημόσιο, μετά από διαγωνισμό στον οποίο ήταν μειοδότρια...

http://www.capital.gr/news.asp?id=1912028

No comments: