10.12.07

ΗΠΑ: Με δύο χρόνια καθυστέρηση η απάντηση στην κρίση

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ αρχές, τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο πολιτειών έχασαν, όπως φαίνεται, πριν από δύο χρόνια, μία μεγάλη ευκαιρία να προλάβουν την κρίση στην αγορά ενυπόθηκου χρέους, που σήμερα πλήττει τη Γουόλ Στριτ και ρίχνει τη σκιά της στην παγκόσμια οικονομία.
Το 2005, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η εισαγγελία της Νέας Υόρκης προχώρησαν σε ξεχωριστές έρευνες σχετικά με το εάν η Bear Stearns έπληξε επενδυτές μέσω εσφαλμένης αξιολόγησης χρεογράφων, που στηρίζονται σε ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της WSJ, η SEC είχε εξετάσει αρχικά το ενδεχόμενο να επιβάλει πρόστιμο στην επενδυτική τράπεζα για αντικανονικές μεθόδους αποτίμησης χρεογράφων ύψους 63 δισ. ευρώ, που πώλησε σε τράπεζα.
Η εισαγγελία, από την άλλη, είχε διαπιστώσει παρατυπίες στην αξιολόγηση τίτλων, που πωλήθηκαν σε θεσμικό επενδυτή. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, ο φάκελος έκλεισε, καθώς δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία.

Με την κρίση στην πιστωτική αγορά να απειλεί τώρα το σύνολο της οικονομίας, το κλείσιμο των «δίδυμων» υποθέσεων της Bear Stearns προ διετίας γίνεται αντιληπτό ότι είχε πολύ μεγάλη σημασία.Αρκεί να θυμίσουμε ότι ο συγκεκριμένος χρηματοοικονομικός όμιλος ήταν ο πρώτος που είδε δύο ταμεία του να καταρρέουν, εξαιτίας της έκθεσης στην αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου.Η είδηση, τότε, πυροδότησε σοβαρούς κλυδωνισμούς στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.
Το σφάλμα ωστόσο χρεώνεται στις αρχές και όχι στην εταιρεία.
Εάν οι έρευνες είχαν προχωρήσει περισσότερο εις βάθος και είχαν καταλήξει σε συγκεκριμένες επιπτώσεις για τη Bear Stearns, η ευρύτερη αγορά θα είχε λάβει το μήνυμα, ότι θα πρέπει να είναι πιο προσεχτική με τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, που τιτλοποιούνταν και πωλούνταν ανά πακέτα σε μικρούς και μεγάλους επενδυτές. Η αξιολόγηση αυτών των τίτλων ήταν το μεγάλο πρόβλημα.Το καλοκαίρι, με την πιστωτική κρίση σε πλήρη εξέλιξη, το 80% των επενδυτών στην αγορά ομολόγων δήλωνε ότι έχει πρόβλημα με την αποτίμηση των τίτλων συνδεόμενων με ενυπόθηκα δάνεια από τους dealers ομολόγων.Στην κρίση αντέδρασαν πρώτα οι κεντρικές τράπεζες, όπως η FED, και σήμερα το υπουργείο Οικονομίας. Η αντίδραση όμως έρχεται με δύο χρόνια καθυστέρηση.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/12/10/1450059.htm

No comments: