20.8.08

Η κρίση πλήττει τελικά περισσότερο την Ευρώπη από τις ΗΠΑ

Oι ευρωπαϊκές οικονομίες φαίνεται ότι υφίστανται σοβαρότερα πλήγματα από ό, τι η αμερικανική. Οσο κι αν το δίκαιο θέλει τις ΗΠΑ να πρέπει να υποφέρουν περισσότερο, εφόσον εκείνες δημιούργησαν την πιστωτική κρίση, η πραγματικότητα αποκαλύπτει άλλα. Μέχρι στιγμής η αμερικανική οικονομία έδειξε περισσότερη από το αναμενόμενο αντοχή. Το ΑΕΠ υποχώρησε ελαφρώς στα τέλη του 2007, αλλά αναπτύχθηκε σχεδόν 2% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο τρέχοντος.
Η Ευρώπη αγωνίζεται να επιπλεύσει. Η οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της 14ης Αυγούστου, συρρικνώθηκε 0,8% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο. Πρόκειται για την πρώτη περιστολή της οικονομίας από το 2001, ενώ δεν αναμένεται ταχεία βελτίωση. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει υποχωρήσει δραστικά σε όλες τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, τη γερμανική, τη γαλλική και την ιταλική.
Στην πραγματικότητα, η ετήσια πτώση του 2% στο ΑΕΠ της Γερμανίας το δεύτερο τρίμηνο κάνει την οικονομία να φαίνεται ότι βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ό, τι είναι. Ο ζεστός χειμώνας έδωσε τη δυνατότητα στις κατασκευαστικές εταιρείες να εργασθούν περισσότερο από ό, τι συνήθως, συμβάλλοντας σε μια μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο. Οπότε, το δεύτερο τρίμηνο υπήρξε ένα «αντιστάθμισμα».
Ωστόσο, είναι ορατά ορισμένα ανησυχητικά σημάδια, όπως το ότι η κινητήρια δύναμη της γερμανικής οικονομίας, οι εξαγωγές της, ανακόπτει ταχύτητα. Οι παραγγελίες για τα προϊόντα των μεγάλων βιομηχανικών ομίλων ελαττώθηκαν κατά 5% τον Ιούνιο εν συγκρίσει με τον ίδιο διάστημα προ ενός έτους. Ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τόμας Μέγιερ, διαπιστώνει ότι υπάρχει απογοήτευση για την επιδείνωση της οικονομίας της Γερμανίας. Αλλωστε, ήταν μια από τις ελάχιστες πλούσιες χώρες η οποία διεσώθη από τη λαίλαπα της κρίσης στη στεγαστική αγορά.
Επίσης, αντιθέτως με το τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, η Γερμανία χορηγεί πιστώσεις στις διεθνείς αγορές. Ο κ. Μέγιερ πιστεύει ότι οι Γερμανοί αισθάνονται «πως είναι άδικο να υφίστανται συνέπειες χωρίς να έχουν κάνει άσχημα πράγματα». Ωστόσο, δεν αντιλαμβάνονται ότι συμμετέχουν και αυτοί στο παγκόσμιο παιχνίδι και ως δανειοδότες και ως καταναλωτές πιστώσεων.
Εν τω μεταξύ, οι λοιπές ευρωπαϊκές οικονομίες κάθε άλλο παρά θωρακισμένες αποδείχθηκαν. Οι τιμές των κατοικιών στην Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Γαλλία τις καλές εποχές είχαν ξεπεράσει και αυτές των ΗΠΑ. Στην Ιρλανδία η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων ίσως αποδειχθεί και η δραματικότερη. Το 2007 το ΑΕΠ αυξήθηκε 6%, ενώ εφέτος αναμένεται να συρρικνωθεί, κατά τις εκτιμήσεις ερευνητών.
Η αποδυνάμωση της ισπανικής οικονομίας, τώρα, έχει πλήξει επιχειρήσεις σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Οι γερμανικές και ιταλικές εξαγωγές στην Ισπανία έχουν δραστικά επιβραδυνθεί από το 2007, ενώ οι εξαγωγές της Γαλλίας αυτήν την περίοδο παρουσιάζουν μείωση. Οι προοπτικές για πωλήσεις εκτός της Ζώνης του Ευρώ έχουν επίσης επιδεινωθεί. Η δε αμερικανική οικονομία τα καταφέρνει εν μέρει καλά, γιατί απορροφά λιγότερες εισαγωγές. Η Βρετανία, εξίσου σημαντική αγορά για τις εξαγωγές της Ευρωζώνης, βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης.
Οι ελπίδες πως οι καταναλωτικές δαπάνες στις πιο ευημερούσες περιοχές της Ευρώπης θα μπορούσαν να ισοφαρίσουν τις ζημίες από τις εξαγωγές εξανεμίστηκαν. Οι αυξήσεις στη βενζίνη και τα τρόφιμα έχουν εκμηδενίσει τις αυξήσεις στους μισθούς, οι οποίες εξασφαλίστηκαν το πρώτο τρίμηνο. Οι λιανικές πωλήσεις ελαττώθηκαν 3,1% το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2007 - Ιουνίου 2008.
Οταν η οικονομία στην Ευρωζώνη ήταν εύρωστη, οι πολίτες λιγότερο αποταμίευαν και περισσότερο ξόδευαν – αν και αυτό τους προβλημάτιζε. Σήμερα, με τις ανησυχίες για τις θέσεις εργασίας να έχουν ενταθεί, θα είναι ακόμα πιο απρόθυμοι να προχωρήσουν σε αγορές.
Τα καλά νέα, παρ’ όλ’ αυτά, είναι ότι η εξασθένηση στις τιμές του πετρελαίου σημαίνει ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει ανέλθει ήδη στα υψηλότερα επίπεδά του. Εντούτοις, η καθοδική πορεία αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα και συγκεκριμένα προς το τέλος του χρόνου. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διστάσει να μειώσει τα επιτόκια έως ότου διασφαλίσει ότι ο κίνδυνος του πληθωρισμού έχει περάσει. Εως τότε, όμως, η οικονομία της Ευρωζώνης ενδεχομένως να έχει εισέλθει σε περίοδο ύφεσης. Κατά τον Τόμας Μέγιερ της Deutsche Βank, η ΕΚΤ θα αποπειραθεί να την τονώσει, μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο στο 3,25% το 2009.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_20/08/2008_281674

ΚΑΠΟΥ ΥΠΕΡΒΑΛΛΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ!!!

No comments: