28.8.08

Πως σχολιάζουν οι αναλυτές τα φορολογικά μέτρα

Μεικτές επιπτώσεις εκτιμούν ξένοι και Έλληνες αναλυτές ότι θα έχουν τα νέα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θεωρώντας πως η κατάργηση του φόρου συναλλαγών θα είναι θετική για το ΧΑ, αλλά οι φόροι σε κέρδη-μερίσματα θα μειώσουν την ελκυστικότητά του.Πιο αναλυτικά:
Η Citigroup, η οποία αναφέρει ότι εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα (σε τεχνικό επίπεδο) για τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης καθώς οι πλήρεις λεπτομέρειες δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, επισημαίνει ότι η πρώτη της αντίδραση για τα μέτρα είναι αρνητική, καθώς αυτά εισάγουν σειρά μόνιμων φόρων, καθιστώντας τις συναλλαγές στην Ελλάδα μια πιο περίπλοκη διαδικασία (φορολογικά).
Επίσης, δημιουργούν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την σοβαρότητα των μακροοιονομικών ανισορροπιών της Ελλάδας.
Για τον φόρο επί των μερισμάτων, ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι αποτελεί «κακή είδηση» για εταιρείες που καταβάλουν υψηλά μερίσματα, όπως για παράδειγμα ο ΟΠΑΠ και η Motor Oil, καθώς και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Εκτιμά πως βραχυπρόθεσμα, το μέτρο αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις εταιρείες να καταβάλουν υψηλά ενδιάμεσα μερίσματα, ενώ μεσοπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει τις εταιρείες σε περισσότερες επαναγορές μετοχών ή διακράτησης των κερδών τους.
Τονίζει πως ο φόρος αυτός είναι σίγουρα αρνητικός, όμως παραμένει ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.
Για τον φόρο επί των κεφαλαιακών κερδών, επισημαίνει πως ο φόρος θα ισχύει και για τους ξένους επενδυτές. Αν και οι συμφωνίες διπλής φορολογίας ενδεχομένως θα ισχύσουν για πολλούς ξένους επενδυτές, ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη για τους έλληνες επενδυτές και γι’ αυτούς που διεξάγουν συναλλαγές σε χώρες που δεν έχουν υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες.
Άλλο αρνητικό σημείο, σύμφωνα με την Citi, είναι ότι οι απώλειες δεν θα μπορούν να αντισταθμιστούν από την κερδοφορία. Ο διεθνής οίκος θεωρεί πάντως θετική εξέλιξη την κατάργηση του φόρου επί των συναλλαγών, αλλά και την σταδιακή μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Η Merrill Lynch από την πλευρά της κάνει λόγο για θετικές επιπτώσεις στους τζίρους του Χρηματιστηρίου από την κατάργηση του φόρου στις συναλλαγές.Ο διεθνής οίκος διατηρεί την τιμή - στόχο των 14,2 ευρώ και τη σύσταση buy για τη μετοχή της εισηγμένης.

Ουδέτερες έως ελαφρώς αρνητικές επιπτώσεις στην αποτίμηση των ελληνικών επιχειρήσεων και τους όγκους στο ΧΑ, εκτιμά η Alpha Finance ότι θα έχουν τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κβυέρνησης.
Για τον φόρο 10% επί των μερισμάτων, η χρηματιστηριακή τονίζει ότι ο φόρος αυτός δεν θα ισχύει για τις ενδοομιλικές συναλλαγές, ενώ, επιπλέον, όλες οι εισηγμένες εταιρείες θα μπορούν να επαναγοράσουν και να ακυρώσουν μετοχές, αντί να διανέμουν μερίσματα, μέχρις ενός σημείου. Η Alpha Finance αναμένει, ως αποτέλεσμα, ο νέος φόρος επί των μερισμάτων να έχει αρνητική επίπτωση κατά 5-8% στην αποτίμησή της για τις ελληνικές μετοχές, κατά μέσο όρο. Από την άλλη πλευρά, όμως, ο μειωμένος κατά 5% φόρος που θα επιβάλλεται στις επιχειρήσεις (μέχρι το 2014) θα έχει θετικές επιπτώσεις στις αποτιμήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων. Αναφορικά με τον φόρο 10% επί των κεφαλαιακών κερδών, η επίπτωση στους όγκους της αγοράς θα μπορούσε να είναι ελάχιστη. Ωστόσο, αυτό το μέτρο θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τον τζίρο της ΕΧΑΕ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι «ξένοι», στους οποίους αναλογεί άνω του 60% των ημερήσιων συναλλαγών, θα μπορούσαν να κατευθύνουν τις συναλλαγές τους σε εναλλακτικές πλατφόρμες συναλλαγών. Ωστόσο, θεωρεί ότι το νέο φορολογικό καθεστώς παρέχει επιπλέον κίνητρα για συναλλαγές, εκκαθαρίσεις και διακανονισμούς για τις ελληνικές μετοχές στο εξωτερικό.

Η HSBC θεωρεί πως τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα επιβαρύνουν το κλίμα για τις ελληνικές μετοχές, άποψη την οποία συμμερίζεται και η Eurobank Sec, για την σημερινή συνεδρίαση. Η χρηματιστηριακή αναφέρει πάντως πως τα νέα μέτρα θα έχουν μεικτές επιπτώσεις στις εισηγμένες εταιρείες και τους επενδυτές, καθώς, αφ’ ενός εισάγονται νέοι φόροι και αφ’ ετέρου άλλοι φόροι είτε καταργούνται, είτε μειώνονται. Αναφορικά με τον φόρο επί τον μερισμάτων, η Eurobank Sec σημειώνει πως θα υπάρξει μέγιστη επίπτωση στα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών, υποθέτοντας ότι οι εταιρείες θα διατηρήσουν την ίδια μερισματική πολιτική.
Όμως, εκτιμά πως οι αρνητικές επιπτώσεις θα αντισταθμιστούν σταδιακά από την μείωση του φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων. Επισημαίνει παράλληλα πως οι εταιρείες έχουν εναλλακτικές, καθώς μπορεί να επιλέξουν να αλλάξουν την μερισματική πολιτική τους, ή μπορεί να επιλέξουν μιας άλλης μορφής καταβολής προς τους μετόχους, όπως για παράδειγμα επιστροφή κεφαλαίου ή η διανομή μερίσματος με την μορφή μετοχών.

Η Marfin Analysis από την πλευρά της εκτιμά πως η κατάργηση του φόρου επί των συναλλαγών είναι εξαιρετικά θετική για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σε γενικές γραμμές και ιδιαιτέρως για το ΧΑ, καθώς αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του τζίρου. Από την άλλη πλευρά, οι νέες φορολογίες στα κέρδη των εταιρειών και στα μερίσματα θα επηρεάσουν αρνητικά την «ελκυστικότητα» της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, . Επίσης, εκτιμά πως η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων μακροπρόθεσμα θα στηρίξει την απόλυτη και σχετική αποτίμηση των ελληνικών επιχειρήσεων, καθιστώντας τις επενδύσεις στις ελληνικές εταιρείες πιο ελκυστικές, μακροπρόθεσμα.
http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/361487/Article.aspx

No comments: