29.8.08

Στη μέγγενη η κατανάλωση και η αγορά κατοικίας στην Ευρώπη

Για τρίτο συνεχόμενο μήνα υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρώπη τον Αύγουστο, καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει σε υψηλά 16ετίας και οι προοπτικές για ύφεση της οικονομίας μειώνουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, όπως υποδεικνύουν στοιχεία από τον δείκτη διευθυντικών προμηθειών ΡΜΙ. Οι μετρήσεις για τον υπολογισμό του δείκτη ΡΜΙ τον Αύγουστο έδειξαν επίσης ότι οι λιανέμποροι συνέχισαν να μειώνουν τον αριθμό των υπαλλήλων τους για πέμπτο μήνα. Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, η οικονομία της Ευρώπης επιβραδύνθηκε, ενώ πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν έντονες προσπάθειες ανάκαμψης, αλλά σε περιβάλλον μειωμένης αγοραστικής ισχύος των καταναλωτών λόγων των ακριβών τιμών.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιούνιο κατά 3,1%. Τον Αύγουστο υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις και στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ενισχύοντας τους φόβους για ύφεση στην Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή, τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση τους για σχεδόν δύο δεκαετίες παρουσίασαν οι τιμές των κατοικιών στη Μ. Βρετανία τον Αύγουστο, καθώς οι όροι δανεισμού έχουν γίνει αυστηρότεροι και ο κίνδυνος εισόδου της οικονομίας σε ύφεση αποθαρρύνει τους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Η μέση τιμή των σπιτιών μειώθηκε κατά 10,5%, στις 164.654 στερλίνες, ή 301.500 ευρώ. Επιδείνωση παρουσιάζει ο ήδη προβληματικός κλάδος των ακινήτων στην Ισπανία, καθώς οι πωλήσεις παρουσίασαν ετήσια κάμψη κοντά στο 30% τον Ιούνιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_29/08/2008_282728

No comments: