20.8.08

Ο Τσάβες εθνικοποίησε με τα όπλα την τσιμεντοβιομηχανία Cemex

Η εταιρεία ζητούσε αποζημίωση 1,3 δισ. δολ. για τα περιουσιακά της στοιχεία
Μία μέρα πριν είχαν συμφωνήσει η γαλλική Lafarge και η ελβετική Holcim
Reuters, Bloomberg
Διά της βίας χθες οι άνδρες της Εθνοφυλακής της Βενεζουέλας κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις της μεξικανικής τσιμεντοβιομηχανίας της Cemex, ολοκληρώνοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, την ιδιότυπη αυτή «εθνικοποίηση» της εταιρείας. Το τελευταίο δίμηνο η κυβέρνηση του προέδρου Ούγκο Τσάβες διενεργούσε διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της Cemex, ώστε να έλθουν σε συμβιβασμό ως προς τους όρους εθνικοποίησης και τη συνεπαγόμενη αποζημίωση. Δεν τα βρήκαν και χθες τον λόγο είχε, τελικώς, η Εθνοφυλακή.
Ο μεξικανικός κολοσσός είχε ζητήσει για τις εγκαταστάσεις του και τα περιουσιακά του στοιχεία 1,3 δισ. δολάρια, τίμημα, το οποίο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ραμόν Καρισάλες, θεωρεί ότι υπερβαίνει κατά πολύ την πραγματική τους αξία. Η Cemex διατηρεί στη Βενεζουέλα τρία μεγάλα εργοστάσια, τριάντα μικρότερα, έναν τερματικό σταθμό για τη διά θαλάσσης μεταφορά τσιμέντου καθώς και άλλες εγκαταστάσεις.
Η Cemex είναι η τσιμεντοβιομηχανία με τη μεγαλύτερη παρουσία στη Βενεζουέλα. Εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1994, αγοράζοντας μία τοπική επιχείρηση και σήμερα απασχολεί 3.000 εργαζομένους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις μία ημέρα πριν είχαν συμφωνήσει για τους όρους της εθνικοποίησης δύο άλλες τσιμεντοβιομηχανίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη λατινοαμερικανική χώρα, η γαλλική Lafarge και η ελβετική Holcim. Αμφότερες οι επιχειρήσεις επιπλέον συγκατατέθηκαν και στο να διατηρήσουν την παρουσία τους στη Βενεζουέλα μέσω μειοψηφικών πακέτων - η κυβέρνηση θα διατηρεί το 89% της Lafarge και το 85% της Holcim. Στην πρώτη θα καταβληθούν 267 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση και στη δεύτερη 552 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε διάστημα δύο μηνών.
Οπως διακηρύττει ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες, ο οποίος αμφιλεγόμενος ή όχι, απασχολεί τον διεθνή Τύπο συχνά, «η εθνικοποίηση των εταιρειών παραγωγής τσιμέντου συνιστά ένα ακόμα βήμα προς την επίτευξη του στόχου του σοσιαλισμού». Αλλωστε, όπως προσθέτει, με την εθνικοποίηση θα μειωθεί και η τιμή του τσιμέντου στη χώρα, το οποίο είναι από τα ακριβότερα στον κόσμο, «επειδή ανήκει σε ιδιώτες».
Πέραν τούτου, ο κ. Τσάβες, ο οποίος εμπνέει πολλούς πολιτικούς και πολίτες στη Νότια Αμερική, ευελπιστεί ότι με την εξασφάλιση φθηνού τσιμέντου και τη σχεδιαζόμενη εξαγορά μιας μεγάλης χαλυβουργίας θα βοηθηθεί να επιλύσει το οξύ στεγαστικό πρόβλημα του πληθυσμού.
Πριν από την τσιμεντοβιομηχανία είχε ξεκινήσει η εθνικοποίηση των ομίλων φυσικού αερίου και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ επίκειται και η αντίστοιχη για τον κλάδο τηλεπικοινωνιών και τον κλάδο παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_20/08/2008_281661

No comments: