28.12.09

Ασία: Σύσταση ταμείου 120 δισ. δολ. για περιόδους κρίσεων

Συμφωνία για τη σύσταση ταμείου ύψους 120 δισ. δολαρίων υπέγραψαν η Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας ASEAN , η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, όπως έγινε γνωστό σήμερα.

Το ταμείο – με την ονομασία «Πρωτοβουλία Chiang Mai» – θα ισχυροποιήσει την ικανότητα των χωρών της περιοχής να θωρακιστούν έναντι των αυξημένων κινδύνων και προκλήσεων στην παγκόσμια οικονομία, αναφέρουν τα ανωτέρω κράτη σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω πρωτοβουλία είχε ανακοινωθεί το Μάιο στο Μπαλί.

Οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία θα μπορούν να αξιοποιούν τα κεφάλαια του ταμείου – το οποίο συστήνεται στο πλαίσιο ενός υφισταμένου πλαισίου διμερών ανταλλαγών νομισμάτων – σε περιόδους οικονομικών δυσκολιών για την προστασία των συναλλαγματικών τους ισοτιμιών.

Τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας θα συνεισφέρουν το 20% των κεφαλαίων του ταμείου, η Ιαπωνία θα παράσχει 38,4 δισ. δολάρια, ενώ Κίνα και Χονγκ Κονγκ θα προσφέρουν από κοινού άλλα 38,4 δισ. δολάρια. Η Νότια Κορέα θα συνεισφέρει 19,2 δισ. δολάρια.

«Η δημιουργία του αποθεματικού ταμείου θα βοηθήσει να ελαχιστοποιηθούν οι πιέσεις σε ορισμένα ασιατικά νομίσματα σε περιόδους κρίσεων, όπως ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2008», σχολίασε αναλυτής της Kokusai Asset Management Co. στο Τόκιο.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1759610

No comments: