22.12.09

Moody’s: Υποβαθμίσεων συνέχεια και για τις ελληνικές τράπεζες

Μπαράζ υποβαθμίσεων σήμερα από τη Moody’s, με το διεθνή οίκο αξιολόγησης να βάζει στο στόχαστρό του, μετά τα κρατικά ομόλογα, και τις ελληνικές τράπεζες. Την πιστοληπτική τους ικανότητα να υποβαθμίζεται παρακολούθησαν η Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] Σχετικά άρθρα (σε A1 από Aa3), η EFG Eurobank [EFGr.AT] Σχετικά άρθρα Ergasias (σε A2 από A1) και η Εμπορική Τράπεζα [CBGr.AT] Σχετικά άρθρα (σε A2 από A1).

Αφορμή για τις υποβαθμίσεις υπήρξε η εξασθένιση της χρηματοοικονομικής θέσης των ελληνικών τραπεζών, σε συνδυασμό με την επαναξιολόγηση της ικανότητας της χώρας να στηρίξει το τραπεζικό της σύστημα κατόπιν της υποβάθμισης των κρατικών ομολόγων από το διεθνή οίκο νωρίτερα σε Α2 από Α1

Την απόφασή της αυτή, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης τη στηρίζει στις επιπτώσεις που έχει η διεθνής ύφεση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, οι οποίες παρότι δεν ήταν αμέσως ορατές, έχουν βαθμιαία επιδεινώσει τη θέση των τραπεζών στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πιέσεις δέχονται, επίσης, οι τράπεζες από τη μείωση του ρυθμού επιχειρηματικής δραστηριότητας, την αύξηση του ποσοστού αφερεγγυότητας των δανειοληπτών και την επιβολή αυστηρότερων κριτηρίων όσον αφορά στις προβλέψεις των τραπεζών. Η Moody’s πιστεύει ότι η ικανότητα κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών θα εξασθενίσει περαιτέρω τα επόμενα τρίμηνα, καθώς δεν αναμένεται βελτίωση των συνθηκών σε επίπεδο οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1758044

No comments: