26.12.09

Συνωστισμός εισηγμένων στην έξοδο του Χ.Α.

Ετος εξόδου εισηγμένων από το Χ. Α. θα είναι το 2010, όπως εκτιμούν μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες, καθώς η αποστροφή των επενδυτών προς τις μετοχές και οι ιστορικά χαμηλές αποτιμήσεις των εισηγμένων αποτελούν δέλεαρ για τους βασικούς μετόχους να οδηγήσουν τις εταιρείες τους εκτός του ταμπλό. Παράλληλα, το υψηλό κόστος παραμονής στο Χ. Α. σε περιόδους ύφεσης και περιορισμού πάσης φύσεως λειτουργικών εξόδων ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η πρώτη έξοδος αναμένεται να είναι της Emporiki Bank, καθώς την άνοιξη του 2010 προσδιορίζεται η συγκέντρωση του 100% των μετοχών από την Credit Agricole και η υποβολή αιτήματος προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για οριστική διαγραφή των μετοχών.

Δεύτερη σοβαρή περίπτωση εξόδου είναι της ΑΒ Βασιλόπουλος, καθώς έχει υποβληθεί προαιρετική δημόσια πρόταση της Delhaize από τις 13 Ιουλίου 2009. Ωστόσο, το τίμημα κρίθηκε χαμηλό για ομάδα μετόχων που ελέγχουν πάνω από το 10% και συνεπώς μπορούν να μπλοκάρουν την άσκηση του squezze out, που ισχύει από το 90% του μετοχικού κεφαλαίου. Να αναφέρουμε ότι ο βελγικός όμιλος είχε δείξει τις προθέσεις του και την πίστη του στην ΑΒ Βασιλόπουλος, όταν το 1992 απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της εταιρείας από τον ιδρυτή της Γεράσιμο Βασιλόπουλο. Εάν, πάντως, η πρόταση του βελγικού ομίλου γίνει αποδεκτή στη διάρκεια του 2010, τότε το επόμενο βήμα θα είναι η διαγραφή των μετοχών της ΑΒ Βασιλόπουλος από το Χρηματιστήριο Αθηνών, με συνέπεια την αποχώρηση ακόμη μιας μεγάλης εταιρείας που η μετοχή της μετράει 19 χρόνια ζωής στο ταμπλό των μετοχών. Οπως υποστηρίζουν στελέχη της εταιρείας, η κίνηση αυτή της δημόσιας πρότασης και ακολούθως η έξοδος από το Χρηματιστήριο έχει δύο στόχους. Ο πρώτος είναι να αποκτήσει η εταιρεία μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρηματικές επιλογές και δεύτερον, περνώντας εξ ολοκλήρου στον έλεγχο της βελγικής Delhaize, να αποτελέσει αφετηρία για τη διείσδυση του βελγικού ομίλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μάλιστα, δεν κρύβουν ότι η παραμονή της εταιρείας στο ταμπλό ενός περιφερειακού χρηματιστηρίου, όπως το ελληνικό, μόνο κόστος έχει, καθώς δημιουργεί αγκυλώσεις και προκαλεί καθυστέρηση σε αποφάσεις και ενέργειες που απαιτούνται για την αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας. Επισημαίνουν με νόημα ότι οι μετοχές του βελγικού ομίλου ήδη διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και των Βρυξελλών.

Κλειστά κρατάει τα χαρτιά της η Lafarge για τη μετοχή της ΑΓΕΤ Ηρακλής, ενώ αδιευκρίνιστες είναι οι προθέσεις του ομίλου Γκριμάλντι για τις Μινωικές Γραμμές, της Alpha Bank για την Ιονική Ξενοδοχειακή, της Αγροτικής Τράπεζας για την Αγροτική Ασφαλιστική και της Εθνικής Τράπεζας για τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Για το 2009, που ολοκληρώνεται σε έξι ημέρες, συνολικά 8 εισηγμένες οδηγήθηκαν στην έξοδο μέσω δημοσίων προτάσεων. Το 2008 διεγράφησαν από το Χ. Α. έξι εισηγμένες (Ελαΐς, Unisystems, Νεοχημική, Everest, Cosmote, Εθνική Ασφαλειών και το 2007 διεγράφησαν συνολικά πέντε εισηγμένες εταιρείες (Notos Com, Alpha Leasing, Φοίνιξ-Metrolife, Regency και Γερμανός).


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_25/12/2009_384804

No comments: