31.12.09

Με φούσκες το μέλλον της Κίνας;

Στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναμένεται να αναδειχθεί το 2010 η Κίνα, η οποία θα εκτοπίσει την Ιαπωνία στην τρίτη θέση.

Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας έχουν κάνει κάποιους αναλυτές να διερωτώνται εάν η Κίνα θα περπατήσει στα βήματα της Ιαπωνίας, όπου «έσκασε» η τεράστια φούσκα παρασύροντας τη χώρα σε πολυετή ύφεση.

Η Κίνα, όμως, είναι πολύ πιο φτωχή χώρα από την Ιαπωνία όταν είχε φτάσει στο απόγειό της, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και αύξησης της παραγωγικότητας.

Η μετακίνηση του εργατικού δυναμικού της χώρας από την αγροτική παραγωγή στη μεταποίηση και την παροχή υπηρεσιών θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την αποδοτικότητα και θα φέρει την κινεζική οικονομία σε θέση αντάξια του ανεπτυγμένου κόσμου.

Το υπέρογκο πακέτο κινήτρων που εκπόνησε το Πεκίνο για την αντιμετώπιση της κρίσης έδωσε στην οικονομία την ώθηση που χρειαζόταν σε επίπεδο υποδομών προκειμένου να διασφαλιστεί η μελλοντική ανάπτυξη.

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο, η στροφή από την επένδυση και τις εξαγωγές στην εσωτερική ζήτηση θα δώσει στην παραγωγή της χώρας έναν πιο βιώσιμο χαρακτήρα και θα την προφυλάξει από φούσκες ανάλογες της Ιαπωνίας.

Πηγή: Economist

No comments: