21.3.11

Fed: "Πράσινο φως" για την αύξηση των μερισμάτων από τις τράπεζες

Την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των stress tests στις 19 σημαντικότερες τράπεζες των ΗΠΑ ανακοίνωσε η Federal Reserve ανοίγοντας το δρόμο σε ορισμένες από αυτές για την αύξηση των μερισμάτων και την επαναγορά μετοχών.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η κεντρική τράπεζα δεν έκανε γνωστά τα αποτελέσματα και τα ονόματα των τραπεζών στις οποίες θα επιτραπεί η αύξηση.

Σημειώνεται πως τα stress tests διεξήχθησαν για τον έλεγχο της συμπεριφοράς των δανείων, αξιόγραφων, κερδών και κεφαλαίων τους για μία περίοδο που καλύπτει εννέα τρίμηνα έως το τέλος του 2012 με βάση τρία σενάρια οικονομικών συνθηκών συμπεριλαμβανομένου και ενός που προβλέπει διπλή ύφεση, ανεργία της τάξης του 11% το 2011 και πτώση στις τιμές κατοικιών 6,2%.

Η Fed στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως θα ενημερώσει τις τράπεζες σήμερα Παρασκευή και πως θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα με περισσότερες λεπτομέρειες τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με την Fed τόσο οι οικονομικές συνθήκες όσο και οι κεφαλαιακές θέσεις των τραπεζών έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

Οι JP Morgan Chase, Wells Fargo, US Bancorp, BB&T και State Street ανακοίνωσαν ήδη αυξήσεις των μερισμάτων τους. Η Citigroup έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα προχωρήσει σε διανομή μερίσματος μέχρι το επόμενο έτος. Η Bank of America έχει ζητήσει από την Fed να της επιτρέψει μια "μικρή" αύξηση του μερίσματος της, αν και έχει διευκρινίσει ότι δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Επίσης η Goldman Sachs ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε επαναγορά των προνομιούχων μετοχών αξίας 5 δισ. δολ. που είχε αγοράσει ο Warren Buffett στο απόγειο της κρίσης. Στην ανακοίνωσή της η τράπεζα ανέφερε πως η κίνηση αυτή θα μειώσει τα κέρδη του τριμήνου στο οποίο θα πραγματοποιηθεί κατά 2,8 δολ. ανά μετοχή και θα προκαλέσει την πτώση της λογιστικής αξίας της κατά 3 δολ. ανά μετοχή.

"Η επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους υπό τις κατάλληλες συνθήκες αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του χρηματοοικονομικού τομέα και θα συμβάλει στην προώθηση της μακροπρόθεσμης πρόσβασης των τραπεζών σε νέα κεφάλαια", αναφέρει η Fed σε σχετική ανακοίνωση. "Αυτή η πρόσβαση θα υποστηρίξει τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις και καταναλωτές", προσθέτει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Η Fed σημειώνει ότι οι τράπεζες αναμένεται να περιορίσουν τις πληρωμές μερισμάτων τους στο 30% των αναμενόμενων κερδών για το 2011. Σχέδια για την αγορά ιδίων μετοχών ή για αύξηση του μερίσματος θα πρέπει να υποβάλλονται στην Fed προκειμένου να εξετάζεται αν επιδεινώνεται η χρηματοοικονομική εικόνα της τράπεζας.

Επιπλέον, η Fed έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τις τράπεζες να τροποποιήσουν τα σχέδια τους αν διαπιστώσει ότι οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed ζήτησε από τις τράπεζες το Φεβρουάριο του 2009 να περιορίσουν ή να αναβάλουν τη διανομή μερισμάτων προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους καθώς η αμερικανική οικονομία προσπαθούσε να ορθοποδήσει μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008. Η Fed απαγόρευσε στις τράπεζας να αποκαταστήσουν τις πληρωμές μερισμάτων χωρίς την άδεια της.

Αύξηση μερισμάτων από JPMorgan, Wells Fargo, US Bancorp, BB&T και State Street

Σε αύξηση των μερισμάτων τριμήνου προχωρούν οι JPMorgan, Wells Fargo, US Bancorp και BB&T μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των stress tests που άνοιξε το δρόμο σε ορισμένες από τις 19 τράπεζες που συμμετείχαν για την αύξηση των μερισμάτων και την επαναγορά μετοχών.

JPMorgan

Στα 25 σεντς από 5 σεντς προηγουμένως αυξάνει το τριμηνιαίο της μέρισμα η JPMorgan, ενώ παράλληλα ενέκρινε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους έως 15 δισ. δολαρίων. Ημερομηνία πληρωμής του μερίσματος ορίστηκε η 30η Απριλίου 2011 και δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι, έως τις 6 Απριλίου, μέτοχοι. Από το νέο πρόγραμμα επαναγοράς κοινών μετοχών, τα 8 δισ. ευρώ έχουν εγκριθεί για το 2011.

Wells Fargo

Η Wells Fargo ανακοίνωσε έκτακτο μέρισμα 7 cents ανά μετοχή για το πρώτο τρίμηνο του 2011. Μαζί με το τακτικό μέρισμα των 5 cents ανά μετοχή που ανακοίνωσε στα τέλη Ιανουαρίου το συνολικό μέρισμα για το πρώτο τρίμηνο διαμορφώνεται στα 12 cents ανά μετοχή.

Το Δ.Σ. της τράπεζας ενέκρινε επίσης την αύξηση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών κατά επιπλέον 200 εκατ. μετοχές.

US Bancorp

Την αύξηση του μερίσματος ανακοίνωσε και η US Bancorp. Συγκεκριμένα, η τράπεζα αυξάνει το τριμηνιαίο μέρισμα κατά 150% στα 12,5 σεντς από 5 σεντς. Επίσης ανακοίνωσε την επαναγορά 50 εκατ. κοινών μετοχών.

ΒΒ&Τ

Στην αύξηση του μερίσματος τριμήνου κατά 1 σεντ, στα 16 σεντς ανά μετοχή, αυξάνει το μέρισμα τριμήνου η BB&T. Παράλληλα θα δώσει έκτακτο μέρισμα 1 σεντ για να αυξήσει το μέρισμα που δόθηκε στο πρώτο τρίμηνο.

State Street

Στην αύξηση του τριμηνιαίου μερίσματος θα προχωρήσει η State Street Corp. Συγκεκριμένα, η τράπεζα αυξάνει το μέρισμα στα 18 σεντς από 1 σεντ. Επίσης η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε την επαναγορά μετοχών αξίας έως 675 εκατ. δολ. το 2011.

Δημόσια προσφορά από SunTrust και KeyCorp για την αποπληρωμή του TARP

Σε πωλήσεις κοινών μετοχών θα προχωρήσουν οι τράπεζες SunTrust Banks και KeyCorp για την αποπληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης που έλαβαν στο πλαίσιο Troubled Asset Relief Program. Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η SunTrust Banks θα προχωρήσει σε δημόσια προσφορά  κοινών μετοχών αξίας 1 δισ. δολ. ενώ η KeyCorp θα προσφέρει μετοχές αξίας 625 εκατ. δολ. για την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών που εξέδωσαν υπέρ του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Η KeyCorp ανακοίνωσε παράλληλα πως ενδέχεται να αυξήσει το μέρισμα το δεύτερο τρίμηνο στα 3 σεντς από 1 σεντ.Όπως ανακοίνωσαν οι δύο τράπεζες η Fed δεν έφερε καμία αντίρρηση για την πραγματοποίηση των παραπάνω κινήσεων.

Εγκρίθηκε σχέδιο της American Express για επιστροφή κεφαλαίου

Το “πράσινο φως” της Federal Reserve για την πραγματοποίηση του σχεδίου της για επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της μέσω επαναγοράς μετοχών έλαβε η American Express. Συγκεκριμένα, η τράπεζα έχει στόχο τη σταδιακή και κατά μέσο όρο, επιστροφή του 50% του κεφαλαίου στους μετόχους. Σημειώνεται πως η American Express, της οποίας το τριμηνιαίο μέρισμα ανέρχεται σε 18 σεντς, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της δεν μείωσε το μέρισμά της κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στην ανακοίνωσή της η American Express αναφέρει πως δεν πρόκειται να ξεκινήσει τις αγορές ιδίων μετοχών πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου.

Goldman Sachs: Εξαγοράζει τις προνομιούχες μετοχές του Buffett
Στην επαναγορά των προνομιούχων μετοχών αξίας 5 δισ. δολ. που έχει στην κατοχή της η Berkshire Hathaway του Warren Buffett από το 2008 θα προχωρήσει η Goldman Sachs. Η Goldman θα επαναγοράσει στις 18 Απριλίου 50.000 μετοχές (το 10% του Cumulative Perpetual Preferred Stock, Series G) έναντι 110.000 δολ. ανά μετοχή. Στην ανακοίνωσή της η τράπεζα ανέφερε πως η κίνηση αυτή θα μειώσει τα κέρδη του πρώτου τριμήνου κατά 2,8 δολ. ανά μετοχή ενώ θα προκύψει και έκτακτο κόστος 1,64 δισ. δολ. Επίσης τα ανά μετοχή κέρδη του ίδιου τριμήνου θα επιβαρυνθούν κατά 4 σεντς λόγω της επιτάχυνσης της πληρωμής μερισμάτων ύψους 24 εκατ. δολ. Σημειώνεται πως Goldman κατέβαλε μέρισμα 125 εκατ. δολ. κάθε τρίμηνο στην Berkshire, γεγονός που μείωσε τα ανά μετοχή κέρδη του 2010 κατά 85 σεντς. 
 
http://www.capital.gr/News.asp?id=1155488

No comments: