28.6.12

ΕΚΤ: «Υπό επιτήρηση» ο ισπανικός προϋπολογισμός

Υπό παρακολούθηση θα τεθεί η πορεία του προϋπολογισμού της Ισπανίας μετά τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στις τράπεζες της χώρας, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Tράπεζας (ΕΚΤ), Πέτερ Πρετ.
«Η Ισπανία δεν βρίσκεται σε ένα κλασσικό πρόγραμμα βοήθειας. Αλλά, εξαιτίας της σύνδεσης της κατάστασης του τραπεζικού τομέα με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας πρέπει να παρακολουθούμε τον προϋπολογισμό του ισπανικού κράτους», δήλωσε ο Πέτερ Πρετ στους Financial Times Deutschland.
Ο οικονομολόγος της ΕΚΤ διευκρίνισε πως η οικονομική βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων, το ύψος της οποίας ενδέχεται να φθάσει τα 100 δισ. ευρώ, θα χορηγείται σε δόσεις, αλλά οι διαδοχικές καταβολές θα εξαρτώνται «από τον σεβασμό των όρων από την Ισπανία».
Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ισπανία «θα έχει μία συμφωνία συνεργασίας η οποία θα τελεί υπό έλεγχο», σημείωσε ο Πρετ.
«Φυσικά θα υπάρξουν όροι» στο πρόγραμμα στήριξης του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας, είχε δηλώσει νωρίτερα αυτόν το μήνα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος είχε αναφερθεί σε μία «τρόικα» της ΕΕ, της ΕΚΤ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ .
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2201998

No comments: