27.6.12

Credit Suisse: «Τυπώστε γιατί χανόμαστε!»

«Η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται περισσότερο τύπωμα χρήματος. Τελεία». Aυτό προειδοποιεί η Credit Suisse σε σημερινό της σημείωμα, υπογραμμίζοντας πως άλλη επιλογή και λύση στην κρίση, η οποία έχει εξαπλωθεί διεθνώς, δεν υπάρχει.
Όπως επισημαίνει ο senior advisor του διεθνή οίκου, Bob Parker, η παγκόσμια οικονομία μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη μόνο εάν και η Ευρώπη και οι ΗΠΑ υιοθετήσουν μαζί, πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης ( QE ).
O Parker υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη, ή μάλλον η… έλλεψή της, φαίνεται ότι πλέον είναι ένα σοβαρότατο πρόβλημα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου φαίνεται να έχει σταματήσει. Τους τελευταίους δύο μήνες, η πραγματική μεγάλη ανησυχία των αγορών, είναι η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας.
Ο αναλυτής σημειώνει ότι αναμένεται αυτό το Σαββατοκύριακο να δούμε κάποια μέτρα τα οποία θα έχουν στόχο να δωθεί ώθηση και να ξεκινήσει η ανάπτυξη, όπως η καθυστέρηση κατά ένα έτος της επίτευξης των στόχων για τα ελλείμματα, καθώς και έργα υποδομής.
Οι αρχηγοί των κρατών της ΕΕ συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες στο τέλος αυτής της εβδομάδας για να συζητήσουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους στην ευρωζώνς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δώσει στην, χτυπημένη από την κρίση, Ισπανία, παράταση της προθεσμίας για την επίτευξη των σκληρών στόχων για το έλλειμμα. Μερικά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι είναι επίσης έτοιμα να δώσουν στην Ελλάδα ένα περιθώριο για την επίτευξη των στόχων του ελλείμματος.
Οπως εξηγεί ο Bob Parker, αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα δούεμε πολύ σύντομα τον τρίτο γύρο του LTRO στην Ευρώπη ( δηλαδή την προσφορά χαμηλότοκων δανείων στις τράπεζες), την μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και τελικά το QE3 (τον τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης) από την Fed. Ένα από τα βασικά θέματα στις αγορές για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, θα είναι ο νέος γύρος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής παγκοσμίως.
Στις δύο προηγούμενες πράξεις LTROs της ΕΚΤ που έγιναν τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο, η τράπεζα χορήγησε ρευστότητα στις ευρωπαϊκές τράπεζες μέσω τριετών δανείων με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Η κεντρική τράπεζα ήλπιζε ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν αυτήν την ένεση φθηνού χρήματος, για να αγοράσουν υψηλότερης απόδοσης assets, όπως τα κρατικά ομόλογα των χωρων της περιφέρειας της ζώνης του ευρώ, παρέχοντας έτσι βοήθεια και στήριξη στις σφυροκοπημένες αγορές ομολόγων της περιοχής, ή για να δανείσουν περισσότερα χρήματα στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές - που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την πραγματική επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη. Αυτό ωστόσο δεν έγινε καθώς πολλές τράπεζες χρησιμοποίησαν το φθηνό αυτό χρήμα, για να κλείσουν τις δικές τους «τρύπες» στους ισολογισμούς τους, κι έτσι τα κεφάλαια αυτά δεν «πήγαν» στην πραγματική οικονομία. Αυτή τη φορά η ΕΚΤ θα πρέπει με κάποιον τρόπο να διασφαλίσει ότι η ένεση της ρευστότητας θα κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία αυτή τη φορά, σημειώνει ο αναλυτής.

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1757306&nt=103

No comments: