1.8.08

Σε υψηλό 16 ετών ο τιμάριθμος

Σε υψηλό 16 ετών έφτασε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο, καθώς οι τιμές των καυσίμων εκτοξεύθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 4,1% από 4% που ήταν τον Ιούνιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat. Το ποσοστό είναι το υψηλότερο που έχει σημειωθεί από το 1992 και επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των αναλυτών του Bloomberg. Την ίδια στιγμή ξεχωριστή έκθεση έδειξε ότι η ανεργία παρέμεινε στο 7,3%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης που επιδιώκει να διατηρεί τον πληθωρισμό σε επίπεδα χαμηλότερα του 2% ανακοίνωσε την αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 4,25% στις 3 Ιουλίου, που είναι το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο ανήλθαν τα επιτόκια τα τελευταία 7 χρόνια.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλόντ Τρισέ, έχει επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες του για τη ραγδαία αύξηση των τιμών. Γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε άλλη μια αύξηση του ευρω-επιτοκίου ως το τέλος του έτους (πιθανόν στο 4,5%).

Η ΕΚΤ προσπαθεί να αποτρέψει τις επιχειρήσεις από την μετακύλιση του αυξημένου κόστος στους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα παροτρύνει τους εργαζομένους να μην επιδιώξουν αυξήσεις τους μισθούς τους, καθώς κάτι τέτοιο θα επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία.

Ο κίνδυνος είναι ότι το υψηλό κόστος δανεισμού θα επιβραδύνει τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης. Παράλληλα, κατασκευαστικές εταιρείες και εταιρείες παροχής υπηρεσιών στην Ευρώπη βλέπουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή τον τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεβρίου. «Τα χέρια της ΕΚΤ είναι δεμένα από τον υψηλό πληθωρισμό και το ενδεχόμενο ενός δεύτερου γύρου αρνητικών επιπτώσεων», δήλωσε ο Αουρέλιο Μακάριο, οικονομικός αναλυτής Unicredit MIB στο Μιλάνο.

Να σημειωθεί ότι, η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε στα 126 δολάρια το βαρέλι μετά από την εκτόξευσή της στα 147,27 δολάρια το βαρέλι στις 11 Ιουλίου. Ωστόσο, οι τιμές παραμένουν αυξημένες κατά 60% σε σύγκριση με πέρυσι.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9424&pubid=2757102

No comments: