27.3.09

Προς αντιπληθωρισμό οδεύει η Ιαπωνία

Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην Ιαπωνία τον Φεβρουάριο, ενώ οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων επτά ετών, σηματοδοτώντας ότι η επιστροφή του αντιπληθωρισμού θα επιδεινώσει την ύφεση.
Οι τιμές – εξαιρουμένων των νωπών τροφίμων – παρέμειναν αμετάβλητες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 5,8%, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Εμπορίου, έναντι πτώσης 3% που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Η απροσδόκητη μείωση των εξαγωγών αναγκάζει τις εταιρείες να προχωρήσουν σε απολύσεις και να μειώσουν μισθούς, περιορίζοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και ωθώντας την οικονομία κοντά στην χειρότερη μεταπολεμική ύφεση. Με τα επιτόκια ήδη στο 0,1%, η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) έχει μικρή δυνατότητα να αναχαιτίσει την υποχώρηση των τιμών.
Οι μισθοί μειώθηκαν για τρίτο μήνα τον Ιανουάριο, αφήνοντας τους καταναλωτές με λιγότερα χρήματα για δαπάνες, αναγκάζοντας παράλληλα τις εταιρείες λιανικής πώλησης να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους.
Την εβδομάδα που πέρασε, η μεγαλύτερη διαχειρίστρια σούπερ μάρκετ της χώρας, η Aeon ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει εκπτώσεις σε 5.100 είδη αυτόν τον μήνα. Οι ανταγωνίστριές της, Ito-Yokado και Seiyu, έχουν ήδη μειώσει αυτόν τον μήνα τις τιμές των τροφίμων, των ενδυμάτων και των ειδών σπιτιού.
Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενεργείας, οι τιμές στην Ιαπωνία μειώθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 0,1%, για δεύτερο κατά σειρά μήνα. Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας, Καόρου Γιοσάνο, δήλωσε ότι είναι «πολύ νωρίς» να εξαχθούν συμπεράσματα ότι η μείωση των τιμών σημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται πάλι σε αντιπληθωρισμό.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/27/1646163.htm

No comments: