27.3.09

Ρουμπινί: Το σχέδιο Γκάιτνερ δεν θα αποτρέψει τις κρατικοποιήσεις τραπεζών

Το νέο σχέδιο του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, για απομάκρυνση του «τοξικού» ενεργητικού από τους ισολογισμούς των αμερικανικών τραπεζών, δεν θα αποτρέψει την κρατικοποίηση ορισμένων χρηματοοικονομικών ομίλων, σύμφωνα με τον Νουριέλ Ρουμπινί.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος προέβλεψε την χρηματοπιστωτική κρίση, εκτίμησε ότι το σχέδιο του υπουργείου δεν είναι ικανό να διασώσει κάποιες τράπεζες που βρίσκονται σε δεινή θέση και ότι τελικά αυτές θα περάσουν στον έλεγχο του κράτους. Ο Ρουμπινί δεν διευκρίνισε ποιες εταιρείες θα χρειαστούν «χείρα βοηθείας».
«Κάποιες τράπεζες θα χρειαστεί να κρατικοποιηθούν και σε αυτές δεν μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο», δήλωσε ο Ρουμπινί σε συνέντευξή του σήμερα στο Bloomberg Television.
Το σχέδιο του Τίμοθι Γκάιτνερ, το οποίο παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα, έχει ως στόχο την χρηματοδότηση της εξαγοράς προβληματικού ενεργητικού έως 1 τρισ. δολαρίων, χρησιμοποιώντας περί τα 75-100 δισ. δολάρια από το πρόγραμμα TARP.
Αν και ο δείκτης Standard & Poor’s 500 καταγράφει τον καλύτερο μήνα σε διάστημα 17 ετών, ο Ρουμπινί προέβλεψε ότι η άνοδος αυτή δεν θα συνεχιστεί, καθώς η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται και φέτος.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/26/1645754.htm

No comments: