27.3.09

ΔΝΤ: Σε δύο με τρία χρόνια η κάλυψη των ζημιών στην παγκόσμια οικονομία

Η παγκόσμια οικονομία θα χρειαστεί δύο με τρία χρόνια για να καλύψει τις απώλειες εξαιτίας της κρίσης, υποστήριξε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ , Ντομινίκ Στρος-Καν, μιλώντας στη δημόσια γαλλική τηλεόραση.
"Μπορεί να έχουμε εκ νέου ανάπτυξη από το πρώτο εξάμηνο του 2010", εκτίμησε, διευκρινίζοντας ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να εφαρμοστεί η κατάλληλη πολιτική και κυρίως να εξυγιανθεί το τραπεζικό σύστημα.
Προειδοποίησε όμως ότι εάν έξοδος από την κρίση σημαίνει να αναστραφούν οι ζημίες και να κερδηθεί ξανά ότι έχει χαθεί, τότε αυτό θα χρειαστεί "δύο με τρία χρόνια".
Όπως είπε, το τραπεζικό σύστημα παραμένει "σχεδόν εντελώς παγωμένο" και εκτίμησε ότι τα λεγόμενα "τοξικά" κεφάλαια φτάνουν τα 2.200 ή 2.300 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στο ερώτημα εάν, λόγω της οικονομικής κρίσης μπορεί να αναλάβει την πρωθυπουργία της Γαλλίας, όπως τον θέλουν οι φήμες που κυκλοφορούν στη χώρα, ο Στρος-Καν απάντησε ότι αυτό δεν είναι "σοβαρό" γιατί "δεν θα βγούμε από την κρίση με πολιτικό συνδυασμό" αλλά "εφαρμόζοντας πολιτικές".
Τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί "ικανοί" άνθρωποι και ότι ο ίδιος προσπαθεί να κάνει το καλύτερο που μπορεί εντός του ΔΝΤ. "Παίζω το ρόλο μου. Οι άλλοι να παίξουν το δικό τους", είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι παραμένει σοσιαλιστής "όπως παλιά".
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/27/1646116.htm

No comments: