30.3.09

ΥΠΑΝ: Πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ στη Citibank

Την επιβολή προστίμου ύψους 1 εκατ. ευρώ στη Citibank, για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, παραπλανητικές πράξεις και παραπλανητικές παραλείψεις, όσον αφορά τη διάθεση προϊόντων της Lehman Brothers, ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.**** Τι απαντά η ΤράπεζαΣχετικά με το πρόστιμο που επέβαλλε το Υπουργείο Ανάπτυξης για την υπόθεση Lehman, η Citibank δηλώνει τα εξής:
1.- Το Υπουργείο Ανάπτυξης ουδέποτε προέβη σε έλεγχο στην Τράπεζα για το εν λόγω ζήτημα και το πόρισμά του υιοθετεί μονομερώς καταγγελίες ορισμένων πελατών.
2.- Οι κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο πόρισμα του Υπουργείου είναι παντελώς αβάσιμες, ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες.
3. Η Citibank, κατανοεί την δύσκολη θέση των πελατών της που έχουν επενδύσει σε προϊόντα Lehman στην Ελληνική Αγορά, αλλά αρνείται κατηγορηματικά ότι υφίσταται περίπτωση παραπλάνησής τους.
4. Η διαδικασία προώθησης και διάθεσης των προϊόντων Lehman εξασφάλιζε την ολοκληρωμένη ενημέρωση του επενδυτή και γινόταν σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της Ελληνικής και Κοινοτικής νομοθεσίας, καθώς και με τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες Εποπτικές Αρχές.
5. Η Citibank έχει δεσμευθεί να υποστηρίξει την διαδικασία ανάκτησης όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του κεφαλαίου των πελατών της μέσα από την πτωχευτική διαδικασία της Lehman Brothers.
6.- Η Τράπεζα χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που της παρέχει ο νόμος θα προσβάλει το πρόστιμο στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΑΝ έχει ως εξής:
"Πρόστιμο ύψους 1.000.000 € στην τράπεζα Citibank για παραβάσεις διατάξεων περί προστασίας καταναλωτή στον τραπεζικό κλάδο.
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος και ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Γιάννης Οικονόμου, έπειτα από εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης επέβαλαν πρόστιμο ύψους 1.000.000 € στην τράπεζα Citibank για παραβάσεις διατάξεων περί προστασίας καταναλωτή στον τραπεζικό κλάδο. Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, έπειτα από καταγγελίες καταναλωτών, που υποβλήθηκαν στις 29.10.2008 σχετικά με συναλλαγές για πώληση επενδυτικών προϊόντων της αμερικανικής τράπεζας LEHMAN BROTHERS από την τράπεζα Citibank, επέβαλε στην τελευταία, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 13α παράγραφος 2 του ν. 2251/1994 «Προστασία των καταναλωτών», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, χρηματικό πρόστιμο ύψους 1.000.000 € για παράβαση των άρθρων:
- 9γ «Απαγόρευση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών»,
- 9δ «Παραπλανητικές πράξεις» - και
- 9ε «Παραπλανητικές παραλήψεις» του ν. 2251/1994.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ογδόντα πέντε (85) υποκαταστήματα της Citibank, προέβησαν στην διάθεση, στην Ελληνική αγορά, σύνθετων τραπεζικών προϊόντων, δηλαδή, «δομημένων ομολόγων», εμφανιζόμενων σε διαφημιστικά φυλλάδια και έντυπα Αιτήσεων Αγοράς Τίτλων, ως προϊόντα «100% εγγυημένου – προστατευμένου κεφαλαίου», έκδοσης της πτωχεύσασας αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers και των θυγατρικών της εταιρειών. Τα ως άνω προϊόντα, διατέθηκαν κατά το χρονικό διάστημα 2004 – 2008, μέσω του δικτύου της λιανικής τραπεζικής (retail banking), που απευθύνεται στο πελατολόγιο των απλών καταθετών της τράπεζας και όχι μέσω του εξειδικευμένου δικτύου της ιδιωτικής τραπεζικής (private banking), που απευθύνεται, κατά τεκμήριο, σε έμπειρους περί τα χρηματο-οικονομικά και ριψοκίνδυνους επενδυτές. Σε όλους τους καταναλωτές γινόταν σαφές, ότι «επρόκειτο για εξασφαλισμένη συναλλαγή ενδεχόμενης υψηλής απόδοσης, αλλά μηδενικού επενδυτικού κινδύνου για το αρχικό κεφάλαιο, και ότι η επένδυση τελούσε, εκτός από την προστασία της ίδιας της Lehman Brothers, και υπό την επιπλέον προστασία, που παρέχει το Σύστημα Εγγύησης Επενδυτικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, (Financial Services Authority – FSA), η οποία προβλέπει 100% αποζημίωση του καταθέτη για τα κεφάλαιά του».

Σχετικά με την έκδοση της απόφασης ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Βλάχος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Επιβάλλουμε σήμερα χρηματικό πρόστιμο 1.000.000 € στην Τράπεζα Citibank, για την προώθηση στην αγορά προϊόντων της Lehman Brothers (Λήμαν Μπράδερς). Μετά από καταγγελίες συμπολιτών μας, τα στοιχεία των οποίων επεξεργάστηκε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, υπό το συντονισμό του Γ.Γ. Καταναλωτή κ. Γιάννη Οικονόμου προέκυψε ευθύνη για την Citibank διότι δεν ενημέρωσε, σωστά, ως όφειλε το επενδυτικό κοινό για το ρίσκο των προϊόντων της Lehman Brothers που προωθούσε. Συνεχίζουμε την προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των καταναλωτών και να επιβάλουμε κανόνες στην λειτουργία της αγοράς. Γι’ αυτό καλούμε όλους να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους με συνέπεια και υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία που όλοι υπηρετούμε».
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/486964/Article.aspx

ΕΜΑΘΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΗ VODAFONE ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ;

1 comment:

Anonymous said...

????????????????????????


http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=206537
Κέρδη παρά τη κρίση η Αγροτική Ασφαλιστική



http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/487119/Article.aspx
ΑΤΕ Ασφαλιστική: Ζημιές 5,5 εκατ. ευρώ το 2008

30 Μάρτιος 2009 7:27 μμ