31.3.09

ΕΤΕ: Με δυναμικούς ρυθμούς η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών

«Η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών από την Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] Σχετικά άρθρα συνεχίζεται με δυναμικούς ρυθμούς, παρά τα φαινόμενα επιβράδυνσης της πιστωτικής επέκτασης που εμφανίζει η συνολική αγορά σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος», επισημαίνει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.


Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η ΕΤΕ αναφέρει ότι, με βάση τα στοιχεία Φεβρουαρίου, η καθαρή αύξηση από το τέλος του 2008 στα υπόλοιπα των χρηματοδοτήσεων της τράπεζας προς όλων των κατηγοριών τις επιχειρήσεις, είναι 505 εκατ. € και αντιστοιχεί σε αύξηση 2,4% για το πρώτο δίμηνο.

Σύμφωνα με τα συγκρίσιμα στοιχεία της ΤτΕ, για το ίδιο διάστημα του 2009, η συνολική αύξηση στα υπόλοιπα χρηματοδοτήσεων επιχειρήσεων είναι 604 εκατ. € με ποσοστό μεταβολής 0,5%.

«Κατά συνέπεια ο ρυθμός αύξησης των υπολοίπων επιχειρηματικής πίστης για την Εθνική Τράπεζα είναι σχεδόν πενταπλάσιος από τον μέσο όρο της αγοράς», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Όσον αφορά στον τομέα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, οι εγκρίσεις νέων δανείων έχουν φτάσει στο ποσό των 1,3 δισ. € και αντιστοιχούν σε περίπου 9.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Από αυτές 35 εκατ. € αντιπροσωπεύουν εγκρίσεις για 450 νεοσύστατες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του σχετικού πρωτοποριακού προγράμματος ύψους 100 εκατ. € που υλοποιεί η τράπεζα από τις αρχές του έτους.

Ιδιαίτερα για το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ η ΕΤΕ από την έναρξη του προγράμματος, έχει υποδεχθεί 20.000 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε ποσά άνω των 2 δισ. €. Από τις αιτήσεις αυτές 10.000 έχουν ήδη αξιολογηθεί , εκ των οποίων 7.500 έχουν εγκριθεί για ποσό περίπου 850 εκατ. € και έχουν κατευθυνθεί προς το ΤΕΜΠΜΕ για την έγκριση παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου. Με βάση τα στοιχεία του ΤΕΜΠΜΕ, η συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο πρόγραμμα ξεπερνάει το ποσοστό 35%.

Ανάλογη η εικόνα και στην στεγαστική πίστη, καθώς από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, τα νέα δάνεια σε πλήθος είναι περισσότερο από 7.000 με εκταμιεύσεις ποσού 620 εκατ. €. Τα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων με στοιχεία Φεβρουαρίου δείχνουν αύξηση 178 εκατ. € από το τέλος του 2008.

«Η μεταβολή αυτή συγκρινόμενη με την αντίστοιχη για το σύνολο της αγοράς κατά 303 εκατ. €, αποδεικνύει ότι η συμμετοχή της Εθνικής στην αύξηση των υπολοίπων του διμήνου ανέρχεται σε ποσοστό 59%», επισημαίνει η τράπεζα.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/31/1647913.htm

No comments: