14.9.09

Με ρυθμό χελώνας η ανάκαμψη στις ΗΠΑ

Το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αναμένεται να σημειώσει η αμερικανική οικονομία κατά την έξοδό της από τη διεθνή ύφεση, ακόμη και εάν επαληθευτούν οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις των οικονομολόγων για επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης, σημειώνει το Bloomberg.
Η ύφεση αυτή ήταν τόσο βαθιά, που η μέση τριμηνιαία ανάπτυξη του 3,5% που προβλέπει για τον επόμενο χρόνο ο Μπρους Κάσμαν της PMorgan Chase & Co. δεν θα είναι αρκετή για να επαναφέρει το ΑΕΠ στα προ της κρίσης επίπεδα των 13,42 τρισ. δολαρίων. Σε αυτό το σημείο έγκειται η διαφορά της τρέχουσας ύφεσης με τις δέκα προηγούμενες, στις οποίες τα επίπεδα του ΑΕΠ ανακτήθηκαν εντός 12 μηνών, επισημαίνει ο κορυφαίος οικονομολόγος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Κάσμαν, η ανεργία αναμένεται να παραμείνει στα σημερινά επίπεδα του 9,7% –τα υψηλότερα των 26 τελευταίων ετών– καθ’ όλη τη διάρκεια του 2010, γεγονός που θα αναγκάσει τους Αμερικανούς αξιωματούχους να διατηρήσουν τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα και το δημοσιονομικό έλλειμμα στο ρεκόρ του 1,6 τρισ. δολαρίων που σημειώθηκε φέτος.
«Θα είναι η πιο απογοητευτική ανάκαμψη», τόνισε ο Κράσμαν, οι προβλέψεις του οποίου είναι πιο αισιόδοξες από τις αντίστοιχες των οικονομολόγων της Bloomberg News που μιλούν για τριμηνιαία αύξηση 2,5%.
Σύμφωνα με τον Μαρκ Ζάντι, οικονομολόγο της Moody’s Economy.com, οι 6,9 εκατομμύρια θέσεις εργασίες που καταργήθηκαν στις ΗΠΑ δεν πρόκειται να ανακτηθούν πριν τα μέσα της δεκαετίας, ενώ η ανεργία είναι αμφίβολο εάν θα πέσει ποτέ ξανά στα επίπεδα του 4,4%.
Πηγή: Bloomberg

No comments: