21.9.09

Δύσκολος ο δρόμος της ανάκαμψης προειδοποιεί ο διοικητής της Bundesbank

Η πορεία της γερμανικής οικονομίας προς την ανάκαμψη θα είναι ανώμαλη, προέβλεψε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Άξελ Βέμπερ, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι «η περίοδος της ελεύθερης πτώσης έχει λήξει».
«Η οικονομική ανάκαμψη θα έχει μεγάλη διάρκεια, η γερμανική οικονομία δεν θα ξαναφθάσει το επίπεδο ευημερίας που βρισκόταν το 2008 παρά μόνο το 2013 και η πορεία θα είναι ανώμαλη», τόνισε ο Βέμπερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau.
Η Γερμανία αναμένεται να βιώσει φέτος τη μεγαλύτερη ύφεση της πρόσφατης ιστορίας της, που υπολογίζεται μεταξύ 5% και 6%. Ωστόσο, οι οικονομικοί δείκτες επανέρχονται προοδευτικά στο «πράσινο», κυρίως λόγο της ανάκαμψης του διεθνούς εμπορίου.
Επιφυλακτικό ως προς τη διάρκεια της ανάκαμψης είναι και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αν και «βλέπει» επιστροφή στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, θεωρεί ασαφές το κατά πόσο η ανάκαμψη αυτή έχει γερά θεμέλια.
Στη μηνιαία έκθεσή του, προβλέπει περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, έπειτα από την ανάπτυξη που καταγράφηκε το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου.
«Παρόλ’ αυτά, είναι ασαφές, αν οι θετικές οικονομικές ενδείξεις υποδηλώνουν μια ουσιαστική και βιώσιμη στροφή προς το καλύτερο», υπογραμμίζει το υπουργείο.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης βγήκε εκτός ύφεσης το δεύτερο τρίμηνο, με τους πλέον πρόσφατους δείκτες να ενισχύουν τις ελπίδες ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί. Τον Ιούλιο οι εξαγωγές αυξήθηκαν για τρίτο κατά σειρά μήνα, ενώ άνοδο μεγαλύτερη της αναμενόμενης κατέγραψαν και οι βιομηχανικές παραγγελίες.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

No comments: