14.9.09

Τζ. Στίγκλιτζ: Τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα έχουν διογκωθεί

Οι ΗΠΑ απέτυχαν να διορθώσουν τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα μετά την πιστωτική κρίση και την κατάρρευση της Lehman Brothers σύμφωνα με τον βραβευμένο με Νόμπελ οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτζ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Bloomberg, ο κ. Στίγκλιτζ τόνισε ότι «στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες, οι “υπερβολικά μεγάλες για να καταρρεύσουν” τράπεζες έχουν γίνει ακόμα μεγαλύτερες». «Τα προβλήματα επιδεινώθηκαν σε σχέση με το 2007, πριν ξεσπάσει η κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον δρα Στίγκλιτζ, η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική να προκαλέσει τη χρηματοοικονομική βιομηχανία γιατί αυτό είναι δύσκολο από πολιτικής άποψης. Ο Αμερικανός οικονομολόγος εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα του ότι τα μέλη του G20, τα οποία συνεδριάζουν στις 23 του μηνός στο Πίτσμπουργκ, θα καταφέρουν να πείσουν τις ΗΠΑ να λάβουν δραστικότερα μέτρα.
Οι απόψεις του Τζόζεφ Στίγκλιτζ απηχούν εκείνες του πρώην προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Πολ Βόλκερ, ο οποίος συμβούλεψε τον Μπαράκ Ομπάμα να μειώσει το μέγεθος των τραπεζών, αλλά και του διοικητή της Τράπεζας του Ισραήλ, Στάνλεϊ Φίσερ, ο οποίος πρότεινε στις κυβερνήσεις να αποθαρρύνουν τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα από την υπερβολική ανάπτυξη.
Ενδεικτικό είναι ότι ένα χρόνο μετά την κατάρρευση της Lehman και τη διοχέτευση δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη του χρηματοοικονομικού συστήματος, τα στοιχεία ενεργητικού της Bank of America έχουν αυξηθεί, ενώ η Citigroup έχει μείνει ανέπαφη.
Πηγή: Bloomberg

No comments: