29.9.09

Γερμανικό "πολιτικό" σκηνικό

ZZ

Αν εξαιρέσει κανείς τις εταιρείες-κολοσσούς κοινής ωφέλειας της Γερμανίας, E.on και RWH, που κατέγραψαν αλματώδη άνοδο χθες στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και ώθησαν σε υψηλά επίπεδα τον δείκτη DAX, οι επενδυτές «παρέλυσαν». Μετά τα αποτελέσματα της Kυριακής, η αβεβαιότητα κυριάρχησε στο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, όχι μόνο εντός των συνόρων της Γερμανίας, αλλά σε ολόκληρη την Eυρωζώνη, προκαλώντας πτώση του ευρώ (από τα 1,4720) στα 1,4565 δολάρια και στα 130 γιεν.
H Kυριακή επιφύλαξε ισχυρό ράπισμα στη γερμανική πολιτική ζωή, δεδομένου ότι το αποτέλεσμα είναι το χειρότερο σε εκλογές της Γερμανίας για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), καθώς πυροδοτεί ένα νέο πολιτικό περιβάλλον. Tο αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί σύμπτωμα της γενικότερης σύγχυσης και των μοιραίων λαθών του SPD. H ηγέτις των Xριστιανοδημοκρατών Αγκελα Μέρκελ, αφού πέταξε πολλή «νεοφιλελεύθερη σαβούρα», υποσχέθηκε χθες ότι θα είναι «συνετή» στις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDΡ) ζητούν ριζική «μεταρρύθμιση των μεταρρυθμίσεων» και μεγάλη μείωση των φόρων. Με συνέπεια η «μαυροκίτρινη κυβέρνηση» (Χριστιανοδημοκράτες και Ελεύθεροι Δημοκράτες), να προκαλεί αβεβαιότητα. «Bίαιη αντίσταση» ήδη προανήγγειλαν και τα γερμανικά εργατικά συνδικάτα. Aντίθετα, τα Iνστιτούτα ζητούν η νέα κυβέρνηση να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στη μείωση του φόρου εισοδήματος, την αναθεώρηση των φοροαπαλλαγών και την αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος και εκείνου της περίθαλψης. H νέα κυβέρνηση «δεν πρέπει να διστάσει» να ανακτήσει τη χαμένη ταχύτητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, απαιτούν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες.
Ο αρχηγός που «ανέβασε» τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, Γκουίντο Βέστερβελε, δηλώνει ανοιχτά ομοφυλόφιλος και μισεί τους φόρους. Κάπως έτσι, ο Γκουίντο Βέστερβελε έφερε τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες ξανά στην εξουσία, έπειτα από 11 χρόνια. Για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες οι δημοσκοπήσεις ήταν σαν σκωτσέζικο ντους. Την περασμένη εβδομάδα έδειχναν το όνειρο της επιστροφής στην εξουσία να απομακρύνεται.
Οταν ο 47χρονος δικηγόρος Γκουίντο Βέστερβελε ανέλαβε πριν από οκτώ χρόνια τα ηνία του κόμματος, το FDΡ μετρούσε ήδη μια τριετία μακριά από την εξουσία και έμοιαζε να βυθίζεται στην αφάνεια. Την εποχή εκείνη, ο Γκουίντο Βέστερβελε ήταν ο νεώτερος ηγέτης στην ιστορία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και ο νεώτερος υποψήφιος καγκελάριος στην ιστορία της Γερμανίας.
Με τον αέρα του φρέσκου και ασυμβίβαστου προσώπου στην πολιτική, ο Βέστερβελε υιοθέτησε για τις εκλογές του 2002 ένα στυλ που έδινε έμφαση στο «απολιτίκ» κοινό. Το κόλπο δεν έπιασε: το FDΡ έμεινε στο 7,4%. Δύο χρόνια αργότερα ο φιλόδοξος ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σόκαρε τους συντηρητικούς όταν στο πάρτι που παρέθεσε η Αγκελα Μέρκελ για τα 50ά γενέθλιά της εμφανίστηκε με τον σύντροφό του Μίκαελ Μροντζ, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του. Το 9,9% στις εκλογές του 2005 δεν ήταν αρκετό για στηρίξει έναν κεντροδεξιό συνασπισμό με τη μετέπειτα καγκελάριο, η οποία υποχρεώθηκε να μοιραστεί την εξουσία με τους Σοσιαλδημοκράτες. Η οικονομική ατζέντα του FDΡ περιορίζεται σήμερα σε τρεις λέξεις: «μείωση των φόρων».
Η Μέρκελ κεφαλαιοποίησε έξυπνα την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Απόδειξη η πρόσφατη άνοδος των παραγγελιών στη βιομηχανία, που μπορεί να μην εμποδίζει την αύξηση της ανεργίας, βάζει όμως φρένο στο μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων. Η επιτυχία αυτή είναι προϊόν μιας «αριστερόστροφης» πολιτικής, που αποκατέστησε την αξία του κρατικού παρεμβατισμού ως του κύριου μέσου επιβολής τάξης σε περιόδους κρίσης.

No comments: