24.9.09

Το αναπτυξιακό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας

Το αναπτυξιακό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας, την τελευταία 10ετία, που στηρίχθηκε στην επιτάχυνση της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης και τις επενδύσεις σε κατοικίες, έφτασε στο τέλος του, είπε χθες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG κ. Νίκος Καραμούζης, μιλώντας σε εκδήλωση για τον τουρισμό.
Η ιδιωτική κατανάλωση, υπογράμμισε, αυξανόταν 3,5% ετησίως και έχει προσεγγίσει το 72% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη των «27» και δεν έχει αντικειμενικά πολλά περιθώρια να πρωταγωνιστήσει στον νέο αναπτυξιακό κύκλο.
Η δημόσια κατανάλωση, επίσης, θα πρέπει να περιοριστεί κάτω από το βάρος και την πίεση αφενός ενός δραστικού περιορισμού του μεγάλου αυξανόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος και αφετέρου της ανάγκης αύξησης των δημοσίων επενδύσεων και συνεπενδύσεων με τον ιδιωτικό τομέα.
Ο επόμενος αναπτυξιακός κύκλος, σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, θα πρέπει να στηριχτεί στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας των ιδιωτικών επενδύσεων, στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, στις επενδύσεις στις υποδομές, την έρευνα, την τεχνολογία και την πράσινη ανάπτυξη, στην προώθηση του ποιοτικού και επώνυμου προϊόντος και των αντίστοιχων υπηρεσιών...
http://www.kerdos.gr/ECHome.aspx?page=KerdoskoposXrysostomos.ascx&mode=k

No comments: