30.4.10

ΕΚΤ: Στα €50,043 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των 16 κρατών της ζώνης του ευρώ επιβράδυναν τις αγορές καλυμμένων ομολόγων την Πέμπτη, ωστόσο ο συνολικός όγκος που έχει διακανονιστεί έως σήμερα ξεπέρασε τα 50 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι έχει αγοράσει 50,043 δισ. ευρώ σε ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος συνολικού ύψους 60 δισ. ευρώ που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο.

Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρώσει το σύνολο των αγορών έως τα 60 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος έως τα τέλη του Ιουνίου του 2010 το αργότερο. Η τράπεζα δεν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο για επέκταση του προγράμματος, σύμφωνα με τον πρόεδρο Jean-Claude Trichet.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ΕΚΤ διακανόνισε σχεδόν 397 εκατ. ευρώ σε αγορές την Πέμπτη, από 613 εκατ. ευρώ την Τετάρτη, ξεπερνώντας ωστόσο το μέσο ημερήσιο όρο των 240 εκατ. ευρώ.

Τα καλυμμένα ομόλογα εκδίδονται από τράπεζες για την αναχρηματοδότηση στεγαστικών δανείων ή δανείων προς τον δημόσιο τομέα.

http://www.capital.gr/news.asp?id=958336

No comments: