29.4.10

Feldstein: Η χρεοκοπία Ελλάδας είναι αναπόφευκτη

Η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη, σημειώνει ο καθηγητής του Harvard, κ. Martin Feldstein, υποστηρίζοντας ότι η χώρα θα απέφευγε αυτό το ενδεχόμενο εάν ήταν εκτός ευρωζώνης μέσω της υποτίμησης του νομίσματος.

Ο κ. Feldstein σημειώνει ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν σημαίνει ότι θα αρνηθεί να καταβάλει πληρωμές κεφαλαίου και τόκων των ομολόγων της όταν ωριμάσουν. Το πιθανότερο, αναφέρει, είναι μια αναδιάρθρωση του υφιστάμενου χρέους, με πρωτοβουλία του ΔΝΤ, με swap των ομολόγων με νέους τίτλους χαμηλότερου κεφαλαίου και τόκων.

Ακόμη, θα μπορούσε να είναι μια "ήπια χρεοκοπία" με τη χώρα να εξυπηρετεί το χρέος της με νέο χρέος αντί να καταβάλλει μετρητά. Σε κάθε περίπτωση, οι ομολογιούχοι θα πάρουν λιγότερα από αυτά που τους οφείλονται.

Ο μόνος τρόπος να την αποφύγει, τονίζει ο καθηγητής, θα ήταν να μειώσει το έλλειμμά της σε τέτοιον βαθμό ώστε οι εγχώριοι και ξένοι επενδυτές να δεχτούν να το χρηματοδοτήσουν.

Ωστόσο, ο κ. Feldstein επισημαίνει ότι μια μείωση του ελλείμματος κατά 10% του ΑΕΠ θα σήμαινε τεράστιες περικοπές στις κρατικές δαπάνες ή/και εκτίναξη των φορολογικών εσόδων. Αυτή η εξέλιξη θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες στην καταναλωτική ζήτηση, και ως εκ τούτου στην παραγωγή και στην απασχόληση, τη στιγμή όπου στην Ελλάδα προβλέπεται ύφεση άνω του 4% και ανεργία μεγαλύτερη του 10%.

"Με βάση την κλίμακα της απαιτούμενης μείωσης του ελλείμματος και τη συνακόλουθη οικονομική ύφεση, δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγει η Ελλάδα τη στάση πληρωμών στο εθνικό της χρέος", τονίζει ο καθηγητής.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/580813/Article.aspx

_________________

Αυτό το "ήπια χρεοκοπία" ισχύει από το 1821....

No comments: