29.4.10

Εconomist Intelligence Unit: Προβλέψεις για ισχνή ανάπτυξη στην Ελλάδα

Ιδιαίτερα ισχνές προοπτικές για την ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια καταδεικνύουν για την Ελλάδα οι προβλέψεις του Economist Intelligence Unit, όπως διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η Μέγκαν Γκριν από το Economist Intelligence Unit, «με δεδομένη τη συστολή πέρυσι κατά 2% περιμένουμε (το ΑΕΠ) φέτος να πέσει κατά 5% και κατά 1,6% ακόμα του χρόνου».

Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη θα επανέλθει σε θετική τροχιά από το 2012, «αλλά θα είναι αδύναμη για τα επόμενα χρόνια».

Έκανε ακόμα λόγο για μείωση της κατανάλωσης κατά 3% περίπου τα επόμενα χρόνια, περιορισμό των επενδύσεων και αύξηση της ανεργίας. Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, εκτίμησε ότι το 2011 θα ανέλθει σε 136% του ΑΕΠ και θα στη συνέχεια θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται.

Αναφέρθηκε ωστόσο και στη «σχετική συρρίκνωση του ελλείμματος» από τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη εκταμίευση των πόρων από το μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ. Εκτίμησε ακόμα ότι τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα το επόμενο διάστημα λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης των αγορών προς την ελληνική οικονομία.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1809471

_________________________

Οι προβλέψεις τους είναι συνήθως στη σωστή μεριά, βέβαια δεν αποκαλύπτουν λεπτομέρειες - χρειάζεται να τις αγοράσεις

No comments: