3.8.11

Μπορεί αυτό το διάγραμμα να κρύβει το οικονομικό & χρηματιστηριακό μέλλον;




Κατά τη διάρκεια της δριμείας οικονομικής επιδείνωσης και τελικά της ύφεσης και του χρηματιστηριακού κραχ, από τα μέσα του 2007 μέχρι τις αρχές του 2009, το επιτόκιο των 10ετών αμερικανικών ομολόγων κατέγραφε μεγάλη πτώση, προβλέποντας και σηματοδοτώντας μία περίοδο συρρίκνωσης της αμερικανικής οικονομίας.
Από τα τέλη του 2008 με αρχές του 2009 το επιτόκιο κινήθηκε έντονα ανοδικά, μέχρι το Μάιο του 2010 όταν και κορύφωσε. Στο διάστημα αυτό οι χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν εντυπωσιακά κέρδη και η αμερικανική αλλά και η διεθνής οικονομίας ανάρρωσαν και επέστρεψαν στην ανάπτυξη.

Από το σημείο εκείνο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2011 η αμερικανική οικονομία επιδεινώθηκε και η ευρωπαϊκή οικονομία άρχισε να ταλαιπωρείται από τη χρηματοπιστωτική / νομισματική κρίση με αποτέλεσμα το επιτόκιο των 10ετών αμερικανικών ομολόγων να κινηθούν και πάλι πτωτικά, σηματοδοτώντας για ακόμη μία φορά σωστά την πορεία της οικονομίας. Ο τελευταίος κύκλος βελτίωσης της οικονομίας και των χρηματιστηριακών αγορών κράτησε από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι το Μάρτιο του 2011 όταν και πάλι τα επιτόκια κινήθηκαν ανοδικά ενώ ο τελευταίος και τρέχων κύκλος επιδείνωσης ξεκίνησε από το Μάρτιο και διαρκεί μέχρι σήμερα.

Με τις τιμές των επιτοκίων των 10ετών αμερικανικών ομολόγων να πλησιάζουν στο χαμηλό του Οκτωβρίου, θα περίμενε κανείς τα στοιχεία για την οικονομία να είναι αρνητικά και οι αγορές των μετοχών να καταγράφουν μεγάλη πτώση. Και συμβαίνει ακριβώς αυτό.. Μόνο που φτάσαμε πάλι σε μία οριακή στιγμή καθώς είμαστε κοντά στα επίπεδα απ' όπου πριν 10, περίπου, μήνες υπήρξε μία συνολική ανοδική αντίδραση για οικονομία και αγορές.

Τί μας περιμένει, λοιπόν, τώρα; Το πιο πιθανό είναι πως το συγκεκριμένο διάγραμμα θα δείξει και πάλι το δρόμο αρκετά έγκαιρα. Μέχρι τότε, όμως, η απάντηση στο μέλλον της οικονομίας και των αγορών, δυστυχώς, κρύβεται σε μεγάλο βαθμό στις αποφάσεις των πολιτικών της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Αν οι πολιτικοί επιθυμούν να αποτρέψουν μία διπλή ύφεση τότε φαίνεται να έχουν περίπου 1-3 μήνες για να λάβουν τις αποφάσεις μέσω των οποίων κάτι τέτοιο θα μπορέσει να επιτευχθεί. Αν, ωστόσο, στο διάστημα αυτό αποτύχουν να βρουν λύσεις, τότε οι τιμές του επιτοκίου των 10ετών αμερικανικών ομολόγων θα βρεθούν κάτω από το χαμηλό του Οκτωβρίου και αυτό θα ανοίξει τον επικίνδυνο δρόμο για το απόλυτο χαμηλό του 2008, κάτι που όλοι απεύχονται.

Έτσι, σύμφωνα με αυτό το μοντέλο πρόβλεψης, οικονομία και αγορές βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο από το οποίο στο παρελθόν είδαμε βελτίωση χάρη σε πολιτικές αποφάσεις, κάτι που ελπίζουμε να συμβεί και τώρα, ιδιαίτερα αν αυτό μπορεί να συμβεί με τρόπο που να δώσει μακροπρόθεσμη προοπτική στην ανάπτυξη. 

http://www.xrimanews.gr/oikonomia/11335-mporei-ayto-to-diagramma-na-krybei-to-oikonomiko-xrhmatisthriako-mellon

No comments: