8.6.12

Καταστροφή των τραπεζών, εάν δεν εφαρμοστεί το Μεσοπρόθεσμο

Η λιτότητα, σε περίπτωση ακύρωσης των χρηματοδοτικών πόρων που λαμβάνει η χώρα από τους Ευρωπαίους εταίρους της, θα ήταν πολλαπλάσιας έντασης, σε σχέση με εκείνη που έχει υποστεί η ελληνική κοινωνία τα τελευταία τρία έτη, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της Alpha Bank και υπογραμμίζουν ότι αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το εάν η χώρα θα χρεοκοπούσε ή όχι.

Το Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών εξελίξεων της Alpha τονίζει ακόμη, ότι σε περίπτωση προώθησης διαδικασιών μονομερούς ακύρωσης των Μνημονίων, θα προέκυπτε χρηματοδοτικό κενό ύψους 20 δισ. ευρώ για την κάλυψη υποχρεώσεων της χώρας, ενώ παράλληλα θα έπρεπε να προστεθούν άλλα τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ, από τα αυξημένα και αναπόφευκτα πρωτογενή ελλείμματα στην περίοδο 2012-2014, λένε οι οικονομολόγοι της τράπεζας.
Οι ίδιοι αναφέρουν ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η διακοπή της χρηματοδότησης ρευστότητας ύψους περίπου 125 δισ. ευρώ των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, αλλά και των 50 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Σε αυτό το θέμα η έκθεση της Alpha σημειώνει ότι «σύμφωνα με εξαγγελίες ορισμένων κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία, οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν χωρίς να προσδιορίζεται πως θα γίνει η επανακεφαλαιοποίησή τους χωρίς τα κεφάλαια του ευρωπαϊκού ταμείου EFSF».
Καταστροφή των τραπεζών, εάν δεν εφαρμοστεί το Μεσοπρόθεσμο
Οι απώλειες χρηματοδοτικών πόρων για τη χώρα μας από την ενδεχόμενη διακοπή της χρηματοδότησης της από το 1ο και το 2ο πακέτο χρηματοδοτικής ενίσχυσης, λόγω, π.χ προώθησης διαδικασιών μονομερούς ακύρωσης των μνημονίων, δεν αντισταθμίζονται από τυχόν λήψη ακόμη πιο δραματικών αποφάσεων για διακοπή της εξυπηρέτησης του εναπομένοντος χρέους της χώρας μετά το PSI, εξηγούν οι οικονομολόγοι της Alpha. Οι συνολικοί πόροι που μπορεί να εξοικονομηθούν, από αυτήν την ακραία και εξαιρετικά επιζήμια για την Ελλάδα ενέργεια, δεν υπερβαίνουν τα 80 δισ. ευρώ στην περίοδο 2012-2014, ενώ από τις δύο δανειακές συμβάσεις, η Ελλάδα έχει ακόμη να λάβει 100 δισ. ευρώ, αναφέρεται στην έκθεση της Alpha. «Δημιουργείται επομένως ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 20 δισ. ευρώ στο οποίο θα πρέπει να προστεθούν και τα αυξημένα πρωτογενή ελλείμματα, ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ στην περίοδο 2012-2014 που θα προκύψουν αναπόφευκτα από την σχεδιαζόμενη ανατροπή της εφαρμογής του μνημονίου, αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων», επισημαίνει η Alpha.
Χρηματοδοτικές ανάγκες
Τα χρηματοδοτικά πακέτα καλύπτουν τις ανάγκες της Ελλάδος για εξυπηρέτηση του (σημαντικά μειωμένου) χρέους της, έως το 2014, υπενθυμίζει η Alpha Bank επισημαίνοντας παράλληλα ότι για το 2012 και για το 2013 καλύπτουν επιπλέον:
1) Το πρωτογενές έλλειμμα του 2012 (αν υπάρξει),
2) Την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου ύψους 6,28 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 45% (2,8 δισ. ευρώ) είναι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ), και το 25% (1,59 δισ. ευρώ) είναι οφειλές των νοσοκομείων,
3) Την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με συνολικά κεφάλαια ύψους 50 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), από τα οποία έχουν ήδη εισπραχθεί τα 25 δισ. ευρώ και αναμένεται η είσπραξη των υπολοίπων 25 δισ. ευρώ, έως τον Σεπτέμβριο του 2012.
4) Τη συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από το Eυρωσύστημα, έως ότου, με την αναγκαία αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, επιστραφούν οι καταθέσεις που έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες ιδιαίτερα τους τελευταίους 10 μήνες.
«Η συνέχιση της επιτυχούς υλοποίησης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2014, με σαφή ενίσχυση των πολιτικών που θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας και επαναφορά της σε πορεία αυτοδύναμης ανταγωνιστικής ανάπτυξης και η τήρηση των υποχρεώσεων της χώρας που απορρέουν από το 1ο και το 2ο μνημόνιο, αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για τη συνέχιση της εκταμίευσης των χρηματοδοτικών πόρων ύψους 100 δισ. ευρώ και για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των τραπεζών ύψους 125 δισ. ευρώ», αναφέρεται στην έκθεση της Alpha Bank.
Η τράπεζα αναφέρει ότι η εισροή των χρηματοδοτικών πόρων είναι απολύτως αναγκαία:
1 Για την πληρωμή των σημαντικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων της χώρας και για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας τους, η οποία χωρίς τα Μνημόνια θα ήταν εντελώς αδύνατη στην περίοδο 2010-2012.
2 Για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και για την ομαλή χρηματοδότησή τους έως ότου αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο εγχώριο χρηματοοικονομικό σύστημα, σταματήσουν οριστικά οι προσδοκίες εξόδου της χώρας από το ευρώ (που βασίζονται κυρίως στις εξαγγελίες για ακύρωση των Μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων) και επιστρέψουν οι καταθέσεις.
3 Για την ανάκαμψη της οικονομίας και την επιστροφή της σε ανταγωνιστική αναπτυξιακή πορεία μέσω και της αποτελεσματικής χρήσης των σημαντικών επιχορηγήσεων ύψους 14 δισ. ευρώ που έχει να λάβει η χώρα από την Ε.Ε.-27 στα επόμενα 3 έτη.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι ο μηδενισμός του ελλείμματος του πρωτογενούς ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης από το 2012 και ο δραστικός περιορισμός του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι υποχρέωση της χώρας μετά τη διακοπή του δανεισμού από το εξωτερικό, και δεν έχει καμιά σχέση με τα δύο μνημόνια. Απλώς η χρηματοδότηση που έλαβε η Ελλάδα μέσω αυτών, της έδωσε τη δυνατότητα να τα καταφέρει σε τρία έτη αντί του ενός έτους χωρίς τα μνημόνια. Οι δύο αυτές εξελίξεις θα είναι το πρώτο βήμα προς την ανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας διότι το δημόσιο θα καλύπτει πια τις δημόσιες δαπάνες με τα εγχώρια δημόσια έσοδα και όχι με δανεισμό από το εξωτερικό, όπως συνέβαινε έως σήμερα, καταλήγει η έκθεση.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112877372

_______________________________________________

αυτός που έγραψε το τίτλο απλά δε παίζεται!!!

 

No comments: