28.9.12

Ισπανία: Πλεόνασμα για πρώτη φορά τα τελευταία 15 έτη στις τρέχουσες συναλλαγές


Η ισχυρή ανάπτυξη στον τουρισμό τη διάρκεια του καλοκαιριού βοήθησε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ισπανίας να εμφανίσει πλεόνασμα τον Ιούλιο για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν 15 ετών, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Η Ισπανία κατέγραψε πλεόνασμα της τάξης των 499,7 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση στις τρέχουσες συναλλαγές, καθώς το πλεόνασμα στο ισοζύγιο υπηρεσιών που χάρισε ο τουρισμός βοήθησε να αντισταθμιστεί το ήπιο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2011, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 879,7 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, συνεχίστηκε τον Ιούλιο η φυγή κεφαλαίων από την Ισπανία. Οι καθαρές κεφαλαιακές εκροές έφτασαν τα 15,03 δισ. ευρώ, έναντι εκροών 4,77 δισ. ευρώ του αντίστοιχου μήνα πέρυσι.

Το πλεόνασμα του ισοζυγιου τρεχουσών συναλλαγών -το πρώτο από τον Αύγουστο του 1998- έρχεται την ώρα που η Ισπανία στηρίζεται στις εξαγωγές για να αντισταθμίσει την αδύναμη εγχώρια ζήτηση και να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1626880

No comments: