30.9.12

Από δημοσκοπικό... πάτο ξεκινά ο Στάινμπρουκ τη μάχη με την Μέρκελ

Στις δέκα μονάδες παραμένει η διαφορά των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) έναντι των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ έναν χρόνο πριν από τις εκλογές, δείχνοντας πως ο Πέερ Στάινμπρουκ, στον οποίο κατέληξε πριν από δύο ημέρες το SPD για την μάχη για την καγκελαρία, έχει πολλή δουλειά μπροστά του για να πείσει του Γερμανούς ψηφοφόρους.

Η διαφορά του ίδιου του Στάινμπρουκ με την Μέρκελ είναι επίσης σημαντική, ενώ δεν φαίνεται προς το παρόν εφικτός ούτε ο στόχος του SPD για συγκυβέρνηση με τους Πράσινους.

Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση της Bild που δημοσιεύεται την Κυριακή, το CDU διατηρεί το προβάδισμά του και βρίσκεται στο 37%. Αρκετά παρακάτω έρχεται το SPD σε επίπεδα του 27%.

Οι Πράσινοι βρίσκονται στο 13%, το κόμμα της Αριστεράς (Linke) στο 8% και οι νέοι Πειρατές στο 6%. οι Φιλελεύθεροι (FDP) πιάνουν μετά βίας σε αυτή την δημοσκόπηση το όριο του 5% για την είσοδο στο Κοινοβούλιο -τον τελευταίο χρόνο εμφανίζονται με το ένα πόδι εκτός Μούντεσταγκ.

Και σε επίπεδο προσώπων για την καγκελαρία, η Μέρκελ συγκεντρώνει 46% και ο Στάινμπρουκ 37%.

Η εκκίνηση του αγώνα του Στάινμπρουκ γίνεται λοιπόν με δυσμενείς συνθήκες για τον πρώην υπουργό Οικονομικών: Όχι μόνο η δημοφιλία της Μέρκελ παραμένει ισχυρή, αλλά ακόμη και ο διακηρυγμένος στόχος του να συγκυβερνήσει με τους Πράσινους -συνολικά θα είχαν 40% έναντι του 42% των CDU και FDP- φαίνεται δύσκολος.

«Παλεύουμε για τη νίκη και όχι για τη θέση» είχε πει την Παρασκευή ο Στάινμπρουκ -δηλαδή, στόχος ο σχηματισμός συνασπιμού SPD και Πρασίνων και όχι, όπως δεν αποκλείεται, νέος Μεγάλος Συνασπισμός CDU και SPD ως μικρό εταίρο.

Ο κεντρώος Στάινμπρουκ απέκλεισε παράλληλα την Κυριακή συνεργασία με την Linke αλλά και με τους Πειρατές -που, βάσει των δημοσκοπήσεων, μπαίνουν για πρώτη φορά στη Μπούντεσταγκ μετά την είσοδό τους σε τρία κοινοβούλια κρατιδίων.

http://news.in.gr/world/article/?aid=1231215303

No comments: