30.9.12

Ποιες υποχρεώσεις που περιλαμβάνονται στη δανειακή σύμβαση εκκρεμούν ακόμη

Δεκαοκτώ υποχρεώσεις που περιλαμβάνονται στη δανειακή σύμβαση εκκρεμούν στο υπουργείο Οικονομικών και θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, σύμφωνα με τις εντολές του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. Η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και η απόδοση των πόρων στον κρατικό προϋπολογισμό, η πλήρης απελευθέρωση των επαγγελμάτων, η διαμόρφωση στο 9% του δείκτη βασικών προωτοβάθμιων κεφαλαίων για τις τράπεζες και η δημιουργία ενός νέου ολοκληρωμένου σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στη λίστα με τις εκκρεμότητες του υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικότερα οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση αφορούν:
1. Την εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης εξισώνονται στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης. Αυτό σημαίνει ότι από τα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο ανεβαίνει στα 330 ευρώ, ενώ η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης υπολογίζεται πως θα διαμορφωθεί στο 1,40 ευρώ το λίτρο από περίπου 1 ευρώ πέρυσι.
2. Τοποθέτηση μόνιμου γενικού γραμματεά φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων στο υπουργείο Οικονομικών με 5ετή θητεία.
3. Κατάρτιση νομοσχεδίου για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την εξάλειψη των προνομιακών καθεστώτων.
4. Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Επέκταση του συστήματος σε όλη την Ελλάδα.
5. Εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και δημοσίευση σε μηνιαία βάση των αποτελεσμάτων.
6. Εκτεταμένοι έλεγχοι στους «μεγάλους» φορολογουμένους, καθώς και έλεγχοι για τη μη απόδοση του ΦΠΑ. Είσπραξη ενός δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων βεβαιωμένων οφειλών. Σημειώνεται ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών ανέρχεται στο ποσό των 48,8 δισ. ευρώ. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του 2012 ανέρχονται στα 6,8 δισ.
7. Σχέδιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και αναβάθμιση των εσωτερικών ελέγχων των εφοριακών υπαλλήλων.
8. Νέο σύστημα πληροφορικής για τους φορολογικούς μηχανισμούς.
9. Αντικατάσταση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων με απλούστερη νομοθεσία.
10. Αυστηρές κυρώσεις σε φορείς που δεν υποβάλλουν στοιχεία για τις κρατικές δαπάνες και πειθαρχική διαδικασία για τους οικονομικούς επιθεωρητές.
11. Κατάρτιση νόμου για την εξυγίανση της διαδικασίας που αφορά την υποβολή και έγκριση των συμπληρωματικών προϋπολογισμών.
12. Διαμόρφωση στο 9% του δείκτη βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων για τις τράπεζες.
13. Αμεση προκήρυξη αποκρατικοποιήσεων με νομοθετικές παρεμβάσεις για τη διευκόλυνσή τους.
14. Απελευθέρωση των επαγγελμάτων.
15. Παρεμβάσεις στις αμοιβές για ορισμένα επαγγέλματα. Αποσύνδεση των εισφορών δικηγόρων και μηχανικών που καταβάλλονται προς τις επαγγελματικές οργανώσεις από τις τιμές που χρεώνονται από τους επαγγελματίες.
16. Τέλος στη διάθεση των ποσών από εισφορές υπέρ τρίτων (π.χ. εισφορές από εισαγόμενενα εμπορεύματα και διάθεση του μη ανταποδοτικού τέλους μέσω της ΔΕΗ υπέρ της εκτέλεσης εργασιών). Τα ποσά αυτά θα περιέλθουν στον κρατικό προϋπολογισμό.
17. Απογραφή των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και δημοσιοποίησή τους στο Διαδίκτυο.
18. Ολοκλήρωση των αλλαγών για την αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών. Δημοσίευση δεικτών απόδοσης ανά εφορία.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_30/09/2012_497121

No comments: