27.9.12

ΧΑ: LOD με αδύναμο τζίρο

Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δεν έδωσε την καταλυτική είδηση, όλα δείχνουν να πηγαίνουν όλο και πιο πίσω και βέβαια η Αγορά που δεν μπορεί να κινείται επ άπειρον μόνο με προσδοκίες, “βαρέθηκε να περιμένει” και είπε να υποχωρήσει σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα.

Και σαν να μην έφτανε η σχετική υπεροπλία που έδειξαν οι πωλητές μετά τις 16.05, ήλθαν και οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν εννέα μετοχές του 20αρη (Εθνική, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο, Πειραιώς, Coca-Cola, Motor Oil, Alpha Bank) στο χαμηλό ημέρας και μαζί με αυτές και το Γενικό Δείκτη. 

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την προσδοκία, ότι η σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θα δώσει την είδηση – καταλύτη και με τις προσδοκίες αυτές ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 765,12 μονάδες (+1,33%), έχοντας σαν κινητήριο μοχλό τους ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Η έναρξη διαδικασίας πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ
Ο πρώτος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, επιχορηγούμενος από την είδηση σύμφωνα με την οποία το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη της διαδικασίας για την πώληση του 33% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει στον Οργανισμό. 

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους το αργότερο μέχρι την 19η Οκτωβρίου 2012, στις 19:00.

Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, με επιφύλαξη του δικαιώματος του ΤΑΙΠΕΔ να εισάγει ενδιάμεση φάση, η οποία θα αφορά στην υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών. Κατά την πρώτη φάση, οι υποψήφιοι θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία με την υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Κατά τη δεύτερη φάση, όσοι υποψήφιοι επιλεγούν, θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η συμπεριφορά της μετοχής του Οργανισμού Προγνωστικών περισσότερο προβλημάτισε, παρά έφερε νέους αγοραστές, καθώς ο τίτλος έκλεισε εντυπωσιακά χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 4,30 ευρώ (+6,17%).

Αναφερόμενη στο θέμα του ΟΠΑΠ, η National Sec. σχολιάζει ότι η ροή ειδήσεων είναι θετική για την εταιρεία, αλλά εκτιμά ότι η μεταβλητότητα σε ό,τι αφορά τη μετοχή θα αυξηθεί, ενώ οι διακυμάνσεις της τιμής της θα εξαρτηθούν από το ενδιαφέρον. Όπως σημειώνει, κατά την άποψή της, υπό αυτές τις συνθήκες, τα θεμελιώδη μεγέθη θα παίξουν λιγότερο σημαντικό ρόλο και οι επενδυτές θα πρέπει να βασιστούν στις επίσημες πηγές πληροφόρησης. Επισημαίνει επίσης ότι η ιδιωτικοποίηση φαίνεται δύσκολο να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.

Πως κινήθηκε η μετοχή του ΟΤΕ
Από εκεί και πέρα, ο ΟΤΕ αποφάσισε μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, να επιχειρήσει σήμερα προσπάθεια αντίδρασης που τον έφερε μέχρι τα 3,09 ευρώ (+3%). Όμως η όλη προσπάθεια είχε μάλλον “άδοξο” τέλος, αφού η μετοχή έκλεισε με αρνητικό πρόσημο και σημαντικά χαμηλότερα από το τεχνικό όριο των 3,00 ευρώ, κάτι που αυξάνει εντυπωσιακά τις πιθανότητες να δοκιμαστεί η επόμενη στήριξη στα 2,70 ευρώ.

Πως κινήθηκε η μετοχή της ΔΕΗ
Από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ερχόταν και η μετοχή της ΔΕΗ, που σήμερα επιχείρησε να δώσει ανοδική αντίδραση φθάνοντας μέχρι τα 4,06 ευρώ (+5,18%). Όμως η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο θετική και πλέον πάρα πολλά θα παιχτούν στην στήριξη των 3,73 ευρώ, προκειμένου να μην αρχίσουν να επιστρέφουν στην επιφάνεια σενάρια περαιτέρω διόρθωσης μέχρι τα 3,30 ευρώ.

Επόμενος τίτλος που προβλημάτισε έντονα ήταν αυτός της Εθνικής και ο οποίος δείχνει να δικαιώνει όλους όσους υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη διάσπαση των 1,90 ευρώ για την μετοχή ήταν αρνητική εξέλιξη και πλέον χρειάζεται διάσπαση των 1,98 ευρώ για να μπορέσει και πάλι να αποκτήσει “intraday” θετικό ενδιαφέρον. Θυμίζουμε πως τα 1,78 είναι ημερήσιο “Stop” σε κλείσιμο, για τον παραπάνω τίτλο.

Καθίσταται πασιφανές ότι η αισιοδοξία – προσδοκίες που τροφοδότησαν το μίνι ράλι των προηγούμενων οκτώ εβδομάδων αρχίζουν και φθίνουν, καθώς οι συνεχείς καθυστερήσεις των αποφάσεων Κυβέρνησης και τρόικας, αλλά και η κωλυσιεργία των εξελίξεων στα μέτωπα της Εμπορικής, Γενικής, αλλά και των όρων ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων Τραπεζικών Ιδρυμάτων, δημιουργούν εκνευρισμό και επιφυλακτικότητα στα βραχυπρόθεσμα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στο Τραπεζικό ταμπλώ.

Από την άλλη και η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δεν διαφώτισε περαιτέρω την Αγορά, καθώς υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες για την διαμόρφωση του τελικού πακέτου των μέτρων και κυρίως διότι, σύμφωνα με τις δηλώσεις, η ψήφιση των μέτρων από την Ελληνική Βουλή θα γίνει μετά το τελικό “OK” των εταίρων, άρα απομακρύνεται η βεβαιότητα ότι το πακέτο θα ψηφισθεί πριν από το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.

Oι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Εμπορικής

Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Εμπορικής από την Credit Agricole είναι πιθανό να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο διευθύνων σύμβουλος της Γαλλικής Τράπεζας, όπως μετάδωσε το Reuters. “Βρισκόμαστε σε πολύ προχωρημένες συζητήσεις με αγοραστές που έχουν κάνει πολύ καλές προσφορές”, δήλωσε ο κ. Jean-Paul Chifflet στο RTL, προσθέτοντας πως η τιμή αγοράς θα μπορούσε να είναι συμβολικά ένα ευρώ, αναλόγως του ποσού των κεφαλαίων που θα πρέπει να “βάλει” η Credit Agricole στην Τράπεζα. Εν τω μεταξύ, πηγές από την Αθήνα εξακολουθούν να επιμένουν ότι το θέμα μπορεί να λήξει πριν την καταληκτική ημερομηνία που είχε οριστεί για την Κυριακή.  

Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που εκτιμούν ότι η Αγορά θα περιμένει την επόμενη είδηση που θα την επαναφέρει σε ανοδικό momentum και δεν αποκλείουν περαιτέρω μικρή διάβρωση των αποτιμήσεων, κυρίως λόγω της αναμονής των αγοραστών για διαμόρφωση ελκυστικότερων επιπέδων τοποθέτησης.

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/728421/ArticleMarketComment.aspx

No comments: