15.7.13

Tο μυστικό ραντεβού Σαμαρά - Γιούνκερ

Tο βράδυ της 10ης Ιουνίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε μυστικό δείπνο με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο εστιατόριο της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα.
Επισήμως το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου ξεκινούσε την επόμενη μέρα, όμως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day (και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση) ο κ. Σαμαράς είχε ζητήσει από τον κ. Γιούνκερ συνάντηση στην οποία βρίσκονταν μόνο οι δύο πρωθυπουργοί και οι δύο διπλωματικοί ακόλουθοί τους.
Σε αυτήν, η οποία διακόπηκε πολλές φορές από παρευρισκομένους του εστιατορίου που ζητούσαν αυτόγραφα από τον κ. Γιούνκερ, ο κ. Σαμαράς ανέλυσε τη μελλοντική στρατηγική του και ακόμα ζήτησε να μεσολαβήσει ο «αδελφός» του για να στηριχθεί η κυβέρνησή του από το Βερολίνο.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day, ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε για την τελεσίδικη απόφασή του να κλείσει την ΕΡΤ την επόμενη μέρα, για τη δυσκολία της συγκυβέρνησης με τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ, για την κοινωνία που βράζει λόγω των αλλεπάλληλων μέτρων λιτότητας και για την ανάγκη να υπάρξει άμεση ελάφρυνση του δημόσιου χρέους βάσει της απόφασης του eurogroup τον Νοέμβριο του 2012, για την οποία ο κ. Γιούνκερ θεωρείται «νονός».
Προ πάντων, όμως, ο Έλληνας πρωθυπουργός αποκάλυψε στον ομόλογό του ότι επιδίωξή του είναι να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, πιθανότατα αμέσως μετά την ελληνική προεδρία της Ε.Ε., το πρώτο εξάμηνο του 2014. Στόχος του, όπως ανέφερε, η θετική απόφαση για ελάφρυνση του χρέους εντός της προεδρίας, που κατά τον ίδιο θα φέρει την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Όπως είπε, οι εκτιμήσεις του είναι ότι η Ν.Δ. θα μπορούσε να κυβερνήσει μόνη της και χωρίς «αριστερά» βαρίδια, που, όπως ισχυρίστηκε, καθυστερούν τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις.
Το μήνυμα ελήφθη από τον κ. Γιούνκερ, ο οποίος μετέφερε τις εντυπώσεις και τα σχέδια του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο.
Άλλωστε, στις 21 Αυγούστου 2012, το ταξίδι αστραπή του κ. Γιούνκερ στην Αθήνα και η ενημέρωση που έκανε τηλεφωνικώς στους Ολάντ και Μέρκελ ήταν και ο κύριος λόγος που ο Α. Σαμαράς έτυχε θερμής υποδοχής στο Παρίσι και στο Βερολίνο λίγα 24ωρα αργότερα.
Το μήνυμα τότε ήταν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «μπορεί» και πρέπει να στηριχθεί. Ο πάγος έλιωσε, όμως μια μικρή καχυποψία στο Βερολίνο για τις ελληνικές επιδιώξεις έχει παραμείνει.
Όπως γράψαμε την προηγούμενη Τρίτη πίσω από την άρνηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να συναινέσει σε μια επιπρόσθετη δανειακή δόση προς την Ελλάδα κρύβεται ο φόβος για πρόωρες εκλογές, που μπορεί να παγώσουν τις μεταρρυθμίσεις. Οι γερμανικές βλέψεις παραμένουν να επιστρέψει η χώρα μας έστω και μερικώς στις αγορές περι από το τέλος του 2014.
Όπως δήλωσε, άλλωστε, ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας, εάν λαμβάναμε την επιπλέον δόση, δεν θα είχαμε πρόβλημα χρηματοδότησης μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, γεγονός που φόβισε το Βερολίνο.
Για τους Γερμανούς, ο φόβος δεν κρύβεται μόνο σε πιθανές κρυφές βλέψεις του κ. Σαμαρά για ξαφνική προσφυγή στις κάλπες, αλλά κυρίως στο πώς θα αντιδράσει η ελληνική κοινωνία στα νέα μέτρα που έρχονται τον Οκτώβριο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τη διάσπαση της εύθραυστης συγκυβέρνησης.
Τόσο το ΥΠΟΙΚ όσο και το Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι η γενική αναθεώρηση του μνημονίου το φθινόπωρο θα φανερώσει κρυφά ελλείμματα και ήδη η τρόικα προειδοποίησε την ελληνική πλευρά να ετοιμάζεται για αναπροσαρμογές και νέα μέτρα.
Όσοι θεωρούν ότι μετά τις γερμανικές εκλογές το Βερολίνο θα χαλαρώσει ως προς την Ελλάδα και τη δημοσιονομική λιτότητα πλανώνται. Ήδη, υπογείως, οι Γερμανοί κινούνται ώστε να μπλοκάρουν οποιαδήποτε συζήτηση σκοπεύει να ανοίξει το ΔΝΤ για κούρεμα του χρέους.
Η Α. Μέρκελ, που ακόμα σκέφτεται να αποσυρθεί στα δύο χρόνια μετά την επανεκλογή της, ώστε να φύγει με τους όρους της, μάλλον δεν θα ήθελε να διαπραγματευθεί νέα ελληνική στήριξη.
Η χρηματοδότηση προς τη χώρα μας θα συνεχίσει να κινείται με το σταγονόμετρο, ενώ θα ζητούνται χαμηλοφώνως μεν, επιτακτικώς δε, νέα μέτρα για να καλυφθούν τα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά -κυρίως- κενά.
Επίσης, η Γερμανία ετοιμάζεται να προωθήσει το δικό της σχέδιο όπου το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα περάσει σε ιδιωτικά -και ξένα- χέρια.

 http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1116926/to-mystiko-rantevoy-samara-gioynker.html

No comments: