22.7.13

ΦΠΑ εστίασης: δεύτερες σκέψεις [Waterloo]


Η μείωση φόρων ήρθε στην ατζέντα με επίκεντρο τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. 
Σε πρόσφατο ποστ με τίτλο "Μείωση Τιμών" αναλύθηκε διεξοδικά η περίπτωση μιας επιτυχημένης μείωσης τιμών μαζί με το ενδεχόμενο διάχυσης της μείωσης αυτής σε μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας, πλέον ως "ψυχολογία".
Ας δούμε όμως και διαφορετικές εκτιμήσεις.

Γερμανική παγίδα με τον φόρο εστίασης;
Δεύτερες σκέψεις κάνουν τώρα στο υπουργείο Oικονομικών για την υπόθεση της μείωσης του φόρου εστίασης και το…τελικό πρόσημο που θα φέρει στο λογαριασμό των εσόδων. Αξιωματούχος στη πλατεία Συντάγματος, εκμυστηρεύτηκε σε υπηρεσιακά στελέχη ότι μπορεί «να πληρώσουμε ακριβά αυτή την εμμονή» γιατί το μοντέλο θα αποδειχθεί πιλοτικό μεν, αλλά όχι για περαιτέρω μείωση των έμμεσων φόρων.
«Σε αύξηση, θα οδηγηθούμε, να μου θυμηθείτε και σε επανάληψη της παραφιλολογίας περί Ελλήνων φοροφυγάδων, αδιόρθωτων και ακαμάτηδων που έχουν πολύ φορολογικό λίπος ακόμη να κάψουν…», έλεγε σχεδόν απελπισμένο το κυβερνητικό διαβλέποντας γερμανική υστεροβουλία…
Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, το ελληνικό αίτημα διαβιβάστηκε προσωπικά από τον Αντώνη Σαμαρά στην κυρία Μέρκελ και η τελευταία το έκανε δεκτό προσωρινά, υπό τον όρο ότι το μετρήσιμο αποτέλεσμα θα είναι θετικό στο τέλος του έτους.
Στο υπουργείο Oικονομικών, θεωρούν ότι καταμεσίς του καλοκαιριού είναι μάλλον απίθανο να μειωθούν οι τιμές στους καφέδες και τα φαγητά, με αποτέλεσμα στο τέλος Δεκεμβρίου το ταμείο να είναι …μείον. Και κάνουν λόγο για παγίδα του Βερολίνου στον πρωθυπουργό ο οποίος παρότι προειδοποίησε το εκλογικό σώμα ότι το μέτρο είναι δοκιμαστικό και μπορεί να ανασταλεί, θα δυσκολευτεί να παραδεχτεί την αποτυχία.
Το ωραίο πάντως είναι ότι στην συγκυβέρνηση δεν έχουν πάρει χαμπάρι τίποτα. Πανηγυρίζουν ότι γύρισε το κλίμα και πιστώνονται ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος την πρώτη νίκη την διαπραγμάτευση με την Τρόικα… Ας ελπίσουμε ότι τον Δεκέμβριο που θα σφίξουν τα γάλατα θα βρούν κάτι εξίσου ευρηματικό για να εξηγήσουν στο κόσμο τα ανεξήγητα.

Η εξαγγελία μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση
Του Κώστα Καλλίτση
Στη Φινλανδία θεωρείται αυτονόητο ότι οι επιχειρήσεις αποδίδουν τον ΦΠΑ, οι αγορές δουλεύουν με κανόνες, η επιχειρηματικότητα δρα σε ανταγωνιστικό περιβάλλον - δεν είναι φοβική. Η Φινλανδία, λοιπόν, προ 3ετίας αποφάσισε να μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση, από το 22% στο 13% με αρχή την 1η Ιουλίου 2010. Το επόμενο εξάμηνο, οι οικονομολόγοι J. Harju, του University College του Λονδίνου, και T. Kosonen, του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, ερεύνησαν την επίπτωση της μείωσης του ΦΠΑ στις τιμές καταναλωτή. Βρήκαν ότι ενώ οι τιμές θα έπρεπε να είχαν μειωθεί 7,4% αν περνούσε σε αυτές ολόκληρη η μείωση του ΦΠΑ, στην πράξη μειώθηκαν μόνο 2,1%. Κι αυτό οφειλόταν, κυρίως, στη μείωση τιμών που έκαναν μεγάλες αλυσίδες εστίασης, όχι οι μικρές, ανεξάρτητες μικρές μονάδες. Γενικά, στις τιμές εστίασης πέρασε λιγότερο από το 1/3 της μείωσης του ΦΠΑ, σε μέσο όρο.
Αυτά ήταν τα αποτελέσματα σε μια «κανονική» χώρα. Ποια θα είναι στην Ελλάδα;
Δεν πιστεύω ότι οι τιμές θα μειωθούν εξαιτίας μιας μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ. Καταρχήν, η μείωση λίγο αφορά τις μονάδες που φέρνουν τουρίστες με συμφωνίες «all inclusive», για τις οποίες πρακτικά ισχύει ΦΠΑ 6% μόνο. Αφορά κυρίως τις χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις. Αν θα συμπιεστούν οι τιμές ή αποσυμπιεστεί το (ήδη συρρικνωμένο...) εισόδημα αυτών των επιχειρήσεων, στις σημερινές συνθήκες δεν εξαρτάται από αυτήν καθαυτή την αλλαγή του ΦΠΑ αλλά από τα εξής δύο: Αν μειώνεται το λειτουργικό κόστος πλην μισθών (ΔΕΗ, καύσιμα κ.λπ.) και αν μπαίνουν πελάτες ή όχι. Με δεδομένο ότι τα κόστη είναι βαριά, αν μπαίνουν πελάτες δεν θα πέσουν άλλο οι τιμές. Αν δεν μπαίνουν, οι τιμές θα πέφτουν όσο αντέχει κάθε επιχείρηση. Ανεξαρτήτως μικρών αλλαγών ΦΠΑ.
Η μείωση του ΦΠΑ, όμως, μπορεί να επιδράσει στα φορολογικά έσοδα. Τα οποία θα μειωθούν, αν δεν αντισταθμιστεί η μείωση του ΦΠΑ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Για να συμβεί το δεύτερο, θα χρειαστούμε μεγάλη εύνοια της τύχης. Γιατί μόνο εξαιρετική τύχη θα μπορούσε να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, αντισταθμίζοντας τις αρνητικές συνέπειες της διάλυσης των εφοριών, που προκάλεσαν (α) οι ισοπεδωτικές περικοπές μισθών και (β) οι αναξιοκρατικές αναδείξεις σε καίριες θέσεις συντοπιτών και λοιπών πελατών, που προνοητικά έγιναν πριν αυτονομηθεί η Γενική Γραμματεία Εσόδων.
Αν, όμως, δεν πάνε καλά τα φορολογικά έσοδα, ο συντελεστής ΦΠΑ θα επανέλθει στο 23%, τέλη 2013.
Πώς αποφάσισαν να αναλάβουν το υψηλό ρίσκο (αν δεν πάνε καλά τα έσοδα…) να επαναφέρουν τον ΦΠΑ στο 23% στον «κολασμένο» χειμώνα που έρχεται; Και με ποια οικονομική λογική, αντί άλλης δράσης υπέρ συνολικά της οικονομίας είτε ασθενών κοινωνικών ομάδων, προκρίθηκε η εξαγγελία της κατ’ εξαίρεση προνομιακής μεταχείρισης ενός επαγγελματικού κλάδου; Μην αναζητείτε οικονομική λογική. Πρόκειται για έναρξη προεκλογικής δράσης, με στοχευμένες επικοινωνιακές ενέργειες. Πρώτη, ο ΦΠΑ στην εστίαση, με στόχο 300 χιλιάδες απασχολούμενους και τις οικογένειές τους. Δεύτερη, η προνομιακή ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Επονται άλλες.


Έχοντας τις παραπάνω εκτιμήσεις για το τι ακριβώς μπορεί να περιμένει κάποιος από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, μπορούμε να κάνουμε ταμείο.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της μείωσης, έχουμε συγκεκριμένο νικητή, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη τρόικα!
Είτε θα έχουμε επιτυχημένο παράδειγμα αυξήσεων κρατικών εσόδων με ευρύτερη ψυχολογία "μείωσης τιμών" στην οικονομία, με συνέπεια να αποδίδει το σχέδιο.
Είτε θα έχουμε ένα πολύ πετυχημένο άλλοθι για επιπλέον μέτρα, με επιπλέον κατηγορίες για τους "Έλληνες του δε πληρώνω".

Νομίζω ότι η κατάλληλη λέξη για να χαρακτηρίσει τη κυβερνητική θέση είναι "Βατερλώ".


Μετά τη ήττα του Ναπολέοντα οι σύμμαχοι απομονώνουν τη Γαλλία και χωρίζουν την Ευρώπη σε τρεις ζώνες επιρροής, την αυστριακή, την πρωσική και την ρωσική, ενώ η Μεγάλη Βρετανία ισχυροποιεί την αποικιακή της αυτοκρατορία.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/articles/155#ixzz2ZlFmAdNc

No comments: